Tijd voor Toscane

Na acht jaar in Florence, verhuis ik nu naar het Toscaanse platteland. Of nou eigenlijk, naar het Toscaanse heuvellandschap; plat is het land hier vooral niet. En al helemaal niet waar wij gaan wonen:

wonen in toscane

Ja, dat lees je goed: wij!

Een jaar geleden heb ik een hele lieve, mooie, bijzondere man ontmoet en wij hebben besloten om samen verder te gaan. Nu zijn we beiden op een punt aangekomen waar we niet meer zo op de drukte van de stad zitten te wachten en liever ons eigen isola felice, happy island, creëren boven op een berg; ver weg van alles en iedereen. En dus ook ver weg van Florence.

Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou schrijven als ik eerlijk ben.

Jullie weten hoe verzot ik op Florence ben – en ik dacht ook dat ik hier voor altijd zou blijven. Of nou ja, ergens had ik wel een beeld van een verre, vage toekomst, die zich wat meer in de rust en de natuur af zou spelen, met in de hoofdrol een huisje, een boompje en een beestje.

Dat vage beeld is ineens kristalhelder geworden en staat nu voor mijn neus. Aankomende maand verhuizen we en betrekken we ons kasteel in noord Toscane. We hebben een gigantische woonboerderij tot onze beschikking, met enorme tuin én zwembad (bonus!) en wij bewonen dan samen een gedeelte van dit Toscaanse landhuis.

Het is zo mooi, het is zo rustig en het is ook vrij ver weg van de stad. Maar ik kan heel gemakkelijk met de trein Florence bereiken en blijf dus gewoon mijn tours doen in Florence, hoor!

Ik ga een auto kopen (voor het eerst in mijn leven!) zodat ik lekker mobiel ben en zo onder andere van het dorp naar huis kan bewegen en andersom.

Wat een levensverandering gaat dat worden! Hier zit ik in mijn droomhuis in hartje Florence, midden in mijn lievelingswijk Santo Spirito, op loopafstand van mijn favoriete plein Piazza Santo Spirito. Straks zal ik voor alles mijn autootje moeten pakken.

Maar ja, als ik heel eerlijk ben is dat het enige “nadeel” aan deze grote levensverandering.

Ik ben er wel klaar mee, met die drukte, met dat verkeer, met die warmte. Je moet je voorstellen dat waar wij gaan zitten letterlijk geen kip komt (ja, de eigenaar had het laatst over kippen houden, maar dat zien we dan wel weer!). De krekels maken een oorverdovend lawaai, ’s nachts hoor je niks en de temperaturen zijn vooral in de zomer heerlijk te doen. Er staat frisse wind, het leven is er rustig, men kent elkaar, de producten zijn puur en komen direct van het land, de prijzen liggen lager en er is nog echt contact.

We stonden laatst met de uitbater van ons nieuwe stamrestaurant te kletsen en hij zei: “Ik heb geen Facebook. Als ik iemand wil spreken, dan bel ik ‘m wel. Laatst nog mijn neef, die ik nota bene iedere dag zie, stuurt me een vriendschapsverzoek op Facebook in die twee weken dat ik het geprobeerd heb. Ik zei tegen ‘m: “Ik zie je iedere dag, moet ik je nou dan ook nog op Facebook berichten?!” Dacht het niet hè! En ik heb het eraf gegooid. Mijn vrouw staat de hele dag berichten te tikken; ik niet hoor. Als mijn zoon me een bericht stuurt: “pap, ik kom eraan” dan bel ik ‘m om te zeggen: “va bene, dat is goed.” Hier praat men nog met elkaar en ik wil dat graag zo houden.”

Mooie dingen, toch? Ik denk dat ik ontzettend ga genieten van het felle contrast tussen de stad en het land. Het drukke, volle, snelle tegenover het rustige ritme van ons dorp en de bijhorende dorpsgenoten.

Toen mijn partner het voor het eerst voorstelde moest ik er niets van weten. “Ik? Naar het platteland? Ben je gek ofzo? Ik hoor in Florence.”

Met de tijd ben ik veranderd; dat gebeurt als je in een relatie bent met iemand die je uitdaagt, die je andere kanten van het leven laat zien en je alternatieven voorschotelt. Ik ben in één jaar tijd veel Italiaanser geworden dan ik in al die voorgaande zeven jaren was.

Hij zegt altijd: “Ik vind het zo bijzonder hoe je je eigen wereld hebt weten te creëren binnen de lokale werkelijkheid; alsof je in een bubbel woont en het werkt ook nog. Ik ben echt trots op je!”

Hij heeft het dan vooral over mijn werk als life coach waarin ik vrouwen help hun droom te verwezenlijken om naar Italië te verhuizen. Het is waar wat hij zegt; ik werk online met cliënten van over de hele wereld, ik organiseer in Florence meet ups voor mijn Facebook groep The YES Woman vol internationale vrouwen met grote dromen en ik doe iets wat ze hier amper kennen. Life coaching staat hier echt in de kinderschoenen en ik vind het prima; kan ik lekker de vreemde eend in de bijt zijn. Daar hou ik wel van.life coach florence

Net als nu weer een grote stap zetten; dat doe ik ook graag. Het houdt het leven spannend, uitdagend en vooral onvoorspelbaar. Ik denk dat dat de grootste reden was voor mij om Nederland te verlaten destijds: die doodsaaie voorspelbaarheid. Nu ligt dat natuurlijk helemaal aan hoe je zelf in het leven staat, maar toch, het werkt allemaal zo perfect dat je eigenlijk al kunt bedenken hoe je leven zal gaan verlopen.

En daar hou ik dan weer niet zo van.

Dus: op naar het avontuur!

Liefs uit Florence,

Sophie

P.S. Ik geef nog steeds met heel veel plezier mijn informele stadswandelingen in la bella Firenze en mocht jij nou ook binnenkort in de buurt zijn en de stad op een makkelijke, leuke en gezellige manier willen ontdekken, kijk dan hier voor meer info en boek een wandeling door Florence met een Nederlandse gids, oftewel met mij!

 

10 gedachtes over “Tijd voor Toscane

 1. Succes met je nieuwe stap op je levenspad. Met jouw enthousiasme en mentaliteit van ervaren, beleven en in het moment blijven past deze stap van uitdaging van het leven samen met diegene die je lief hebt😍 Yvonne

 2. Dag Sophie, wij kennen elkaar helemaal niet, maar ik wilde je even laten weten dat ik dit een erg mooi verhaal vind. Hoe een leven een nieuwe wending kan krijgen. Maar het is niet voor het eerst, dus eigenlijk zou het je niet moeten verbazen… In ieder geval veel geluk toegewenst!

  Vriendelijke groet,

  Alfons Caris

 3. Sophie, wat een verandering weer. Je volgt je hart en dat is altijd goed.
  Ben wel benieuwd wie de gelukkige aan je zijde is 😇
  Heel veel succes met weer een volgende fase in je leven.
  Liefs Wil a

 4. Wat een sprookjesachtige beslissing. Dat gaat je vast heel goed bevallen. Onze ervaring als stadsmensen nu levend op ‘het platte land’ in Umbria voelt ook nog steeds uitstekend.Veel geluk gewenst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.