Werken in Italië

Heel mooi hoor zo’n droom; wonen in Italië, maar je moet toch ook ergens van leven? Dus hoe zit dat dan eigenlijk met werk in la bella Italia? Aangezien ik nogal vaak vragen hierover krijg over de mail, dacht ik dat het weer eens tijd was voor een nieuwe post over het Italiaanse leven vanuit Florence en hoe je het beste werk kunt vinden in Italië.werken-in-italië

Werk vinden in Italië

Wat ik vaak lees is: “ik spreek de taal nog niet zo goed, zou jij me kunnen helpen met het vinden van een baan waar ik Engels of Nederlands kan spreken?” Ik geef dan meestal de volgende tips:

  • Word lid van de Facebook groep Nederlanders in Florence en post daar een oproepje.
  • Kijk voor bijbaantjes waar Engels vaak de meest gesproken taal is tussen de classifieds op de website van de Engelstalige krant over Florence The Florentine.
  • Kom naar de stad zelf en doe zoveel mogelijk contacten op.
  • Ga naar bijeenkomsten van MeetUp, Internations of van mijn eigen Power Babe Tribe. Hoe meer contacten je maakt, hoe beter. De uitdrukking: “je weet nooit hoe een koe een haas vangt,” gaat hier als geen ander op aangezien het heel veel via, via gaat. Je netwerk is dus echt je goudmijn!

Solliciteren in Italië

Sollicitatiebrieven en cv’s sturen kan wel, maar is echt een beetje tijdverspilling aangezien hier veel meer wordt gekeken naar hoe je in het echt overkomt en, nogmaals, wie je kent is heel belangrijk. Je moet ook echt weten naar wie je de brief stuurt, want anders verdwijnt ‘ie op een hele grote stapel, of in een hele diepe papierbak. Verwacht trouwens ook geen beleefd mailtje met: “bedankt voor uw sollicitatiebrief, wij komen hier zo spoedig mogelijk op terug. “ Dit soort beleefde praktijken zijn hier vrij zeldzaam.

Het antwoord op de vraag of het een probleem is als je de taal nog niet goed spreekt is een dikke vette sí. Je kunt hier echt vrij weinig beginnen als je geen aardig woordje Italiaans spreekt. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar omdat de persoonlijke relatie zo belangrijk is, mis je gewoon een hoop kansen als je niet eens meekrijgt wat er gezegd wordt – laat staan wat er tussen de regels bedoeld wordt.italiaans-spreken

Leer Italiaans voor je baan in Italië

Ga dus als een malle Italiaans leren en dompel jezelf helemaal onder in de taal. Kijk Italiaanse films totdat je ze mee kunt praten, draai Eros helemaal grijs (oh dat is hij al, haha), knoop een gesprekje aan met de lokale pizzaboer (als dit geen Turk is natuurlijk), doe trouw al je huiswerk voor de cursus Italiaans en kom zo vaak je kan naar Italië toe.

Als je de kans hebt, spreek dan Italiaans, ook al heb je het gevoel dat je er niks van bakt. Gewoon negeren die kritische stem in je hoofd en er in duiken – hoe meer blunders je maakt hoe beter, dat betekent tenminste dat je verder komt en stappen zet.

Het helpt ook enorm om je verwachtingen aan te passen en er niet vanuit te gaan dat je binnen no time weer HR specialist bij een gerenommeerd bedrijf bent of hulpverlener bij moeilijk plaatsbare autistische kinderen. Jouw specialisme is heel mooi, maar daar kun je hier niet altijd mee aankomen. Op heel veel vlakken lopen ze hier nogal achter en ook al zijn dezelfde functies er wel, dan zitten er al sinds jaar een dag dezelfde dinosauriërs zij eigen eieren warm te houden. Competentiegericht doorstromen, rechtsdraaiende flexplekken en mindful carrière maken bestaan hier praktisch niet. En om de zoveel jaar van baan veranderen, wordt hier sowieso niet per se als iets heel positiefs gezien. Als je een baan for life hebt, dan houd je daar aan vast alsof je leven er vanaf hangt – want dat doet het vaak in hun ogen ook.

werken-in-italië

Foto: Wikimedia Commons user: FraCici

De financiële kant van wonen in Italië

Begin bij wat je te pakken kunt krijgen, of dat nou friet bakken is op een markt, bloemen verkopen, folders uitdelen, ijs verkopen, secretaresse of babysitter zijn. Het belangrijke is dat je hier bent en dat je je kunt onderhouden. Het beste is natuurlijk een flinke zak geld hier mee naar toe nemen zodat je de eerste maanden kunt genieten van je tijd hier en daarna rustig rond kunt gaan kijken naar werk.

Ik heb zelf 10.000 euro apart gezet voordat ik hier kwam in 2010. Die zak met geld was na ongeveer zeven maanden zo goed als leeg en toen kon ik gelukkig rondkomen dankzij mijn achtergrond als docente Engels – een beroep dat hier nogal gevraagd is gelukkig. Voordat ik een redelijk vast inkomen had, heb ik echter wel heel hard gesolliciteerd, briefjes opgehangen en overal advertenties geplaatst. Veel studenten kwamen op een gegeven moment via, via en zo heb ik zelfs de Facebook groep English Teachers in Florence opgezet om de vele aanvragen door te kunnen passen.

Life coach in Italië

Nadat ik 3,5 jaar als freelance docente Engels heb gewerkt en eerlijk gezegd nooit bij de mensen van de blauwe enveloppen langs ben geweest omdat ik onder een bepaald bedrag bleef, ben ik begonnen voor het Nederlandse Italiëblog bij uitstek Ciaotutti.nl. Na dit met veel plezier te hebben gedaan begon het toch weer te jeuken en kwam de vraag: wat nu? Wat wil ik echt? Ik heb toen de boel omgegooid, ben weer gaan studeren en ben life coach geworden in Italië. Ik werk met nu met expats, Nederlanders en Italianen over Skype en face to face.life-coach-florence

Partita IVA

Ik heb zelfs mijn partita IVA geopend – het kvk-nummer zeg maar. Iedereen raadde het me af aangezien de belastingen hier nogal hoog zijn (22% BTW), maar omdat ik in het regime dei minimi zit hoef ik maar 5% belasting te betalen over mijn inkomsten en ben ik vrijgesteld van BTW. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker, maar ik had dit nooit geweten als ik het niet eens had geprobeerd en naar al die horrorverhalen had geluisterd van de Italiaanse medemens om mij heen.

Ja, ik betaal wel een fiks bedrag aan verplichte pensioenbijdrage per maand, maar dat wist ik van te voren en ik krijg daar ook mijn ziektekosten door vergoed. Dus al met al is het allemaal goed te doen. Ik moet mijn eerste belastingaanslag echter nog krijgen, dus wellicht pas ik tegen die tijd deze post aan ;).

Desalniettemin, waar een wil is, is een weg. En ik heb gemerkt dat als ik in Florence investeer, zij in mij investeert en me altijd weer op weg helpt als het even moeilijk wordt. Basta farlo  – je moet het gewoon doen.

In bocca al lupo – succes!

Sophie

P.S. Zit je er over na te denken om naar Italië te emigreren, maar vind je het allemaal maar ingewikkeld en vooral erg spannend? Schroom dan niet om contact op te nemen zodat we kunnen kijken hoe ik je eventueel kan bijstaan op weg naar jouw Italiaanse droom. Lees hier meer over mijn werk als life coach in Italië waarbij ik onder andere via Skype mijn cliënten help om naar Italië te verhuizen.

life-coach-florence

6 gedachtes over “Werken in Italië

  1. Ciao Sophie,
    Ondanks dat ik in Italie heb gewoond en gewerkt en de taal beheers is het mij nog niet gelukt een fatsoenlijke baan te vinden? Je Blogs zijn een steuntje in de rug!

    • Hoi Christina, dank voor je berichtje en fijn dat mijn blogs een steuntje in de rug zijn! Ik heb mijn eigen bedrijf opgezet en dat loopt goed. Wellicht een idee? Zo ben je ook minder afhankelijk van wat er allemaal beschikbaar is en creëer je gewoon zelf een fatsoenlijke – of zelfs een fantastische – baan :D. Ik begeleid hier ook vrouwen in, dus mocht dat je interesse hebben, neem dan gerust contact op en dan hebben we het er over! Groetjes, Sophie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.