Komt u morgen maar weer terug, mevrouw

Na maanden wachten heb ik eindelijk mijn tessera sanitaria opnieuw weten te bemachtigen, mijn zorgverzekeringpas, zeg maar. Vervolgens heb ik een afspraak met de dokter kunnen maken, welgeteld twee volle weken nadat ik belde. In dit bliksembezoek heb ik een viertal recepten gescoord voor allerlei onderzoeken en die direct – voor volgend jaar – in kunnen plannen.

Tessera-sanitaria

Goed, hier kijk ik haast niet meer van op. Het is een kwestie van een diepe zucht nemen en geduldig wachten totdat mijn moment daar is. Stiekem hoop je dan dat je klachten niet verergeren door al die tijd die er over heen gaat. Maar ja, als je je daar druk om maakt, dan ga je toch naar een privéarts en leg je een paar honderd euro neer? Dat is namelijk je alternatief – en dan kan het in een keer wel heel snel. Wonderlijk.

Ik kies voor de goedkopere optie. Ik kan zo namelijk automatisch mijn verdraagzaamheid oefenen en op zoek gaan naar mijn locus of control. Ik realiseer me dat het enige dat in dit trage, bureaucratische proces wél onder mijn controle valt is het bloedprikken. Daarvoor mag je namelijk wanneer je wilt, in alle vroegte, naar je dichtstbijzijnde ASL (Assistenza Sanitaria Locale, je lokale zorgpost) en het enige wat je moet doen is een nummertje trekken en wachten (uiteraard).

De mensen die mij kennen, weten dat ik een lichtelijke bloedhekel heb aan vroeg opstaan. Dat in combinatie met niet mogen ontbijten (blijkbaar moet bloedprikken in Italië op de lege maag en hoeft dat in Nederland niet – zal wel het weer zijn, ofzo) resulteert voor mij in een aanzienlijke opgave.

Maar ja, denk je dan, dit is belangrijk. Het is immers voor mijn gezondheid, dus dan doe je dat gewoon. Vanochtend had ik de moed verzameld om al om 07.30 uur (dat is voor mij erg vroeg aangezien ik meestal niet voor 8 uur opsta) bij de ASL te zijn om zo niet al te laag op de bloedprikorde te komen te staan. Ik trok nummertje A8, best prima denk je dan. Ik liep vervolgens naar de bloedprik-wachtkamer, werd ik daar door een dame aangesproken op een toon die ik zou beschrijven als een mix tussen Bulstronk, Merkel, een strenge, geïrriteerde schooljuf, met een toefje ambtenaarsergernis: ‘Mevrouw, heeft u wel met de assessore gesproken?’

sanita_sistema_sanitario_regionale_toscana_logo

Mijn hart slaat over (uit ervaring weet ik dat dit soort dingen betekenen dat het langer gaat duren dan verwacht, als het überhaupt al gebeurt) en zeg voorzichtig: ‘nee…’ ‘Voordat u een nummertje trekt, praat u met de assessore, er is namelijk een algemene vergadering en u dient eerst met de assessore te praten voordat u hierheen komt! Hij bepaalt wie er vandaag geprikt wordt en wie niet.’ Het is altijd grappig hoe ze zich ontzettend kunnen opwinden over iets dat nergens gecommuniceerd wordt en ik dus nooit had kunnen weten, maar goed. Ik loop schaapachtig de potige dame achterna en kijk in de richting die haar strenge vinger aanduidt. ‘Praat eerst met de assessore.’

Wat hier wel eens kan werken is een favore van zo’n assessore proberen te ontfutselen door een persoonlijke noot met een vriendelijke glimlach er tegen aan te gooien. Ik probeer uit mijn tenen geduldig, onschuldig én een tikkeltje wanhopig: ‘Ik hoop dat het vandaag mijn geluksdag is!’. De man kijkt me met een lege blik aan en vraagt me: ‘bent u in verwachting, mevrouw?’ Iets in me zegt: ‘zeg gewoon dat je daarvoor hier bent en dan laten ze je wel voor gaan,’ maar mijn Hollandse eerlijkheid dwingt me tot een waarheidsgetrouwe ‘nee.’ En dat is de doodslag. In slow motion zie ik zijn lippen om de woorden heen vormen en komt zijn boodschap lichtelijk vertraagd bij mij binnen: ‘komt u morgen maar weer terug, mevrouw’.

Ik probeer er nog een wanhopige ‘per favore’ uit te gooien, maar de man herroept zich op zijn rol als boodschapper en hij kan echt niets voor mij betekenen. De technici hebben namelijk een algemene vergadering vandaag en als het bloed niet direct gecentrifugeerd wordt dan kunnen ze er niks mee. Begrijp ik, maar hoe kan ik in godsnaam weten dat op de ene dag dat ik de moed bij elkaar raap om vroeg op te staan, er een algemene vergadering is? Het allermooiste is nog dat ik gisteren langs ben gegaan om van te voren te vragen hoe het hele bloedprikproces in zijn werk gaat. Niemand heeft me toen iets gezegd over de afwezigheid van de beste prikkers vandaag. Maar je, hè…

anziani-caldo-e1436249228299

Ik vraag me iedere keer af waarom ze het systeem niet herzien. Ik heb dan de neiging om voor te stellen dat het wellicht een idee is om afspraken in te gaan plannen, of een online systeem te implementeren, of iets anders wat van deze tijd is. Maar ja, van deze tijd vergeleken met wat? Ik vergelijk het met mijn land van herkomst. Eén van de meeste ontwikkelde landen van de wereld met efficiëntie als één van de belangrijkste waarden. Als je dat verwacht in een land waar efficiëntie niet bepaald hoog op de prioriteitenlijst staat en men gewoon gewend is aan dit soort praktijken dan kun je wel hoog en laag springen met je Hollandse efficiëntie, maar daar heb je alleen jezelf mee. Dus dan zit er niks anders op dan nog een keer diep zuchten en inderdaad morgen maar gewoon weer terug komen.

6 gedachtes over “Komt u morgen maar weer terug, mevrouw

  1. Wat herkenbaar! Ik heb altijd het idee dat ik minstens dertig jaar terug in de tijd ga, als ik in Gubbio huisarts of ziekenhuis bezoek. Omdat we ’s winters in NL wonen, spaar ik zoveel mogelijk eventuele klachten op. Sterkte Sophie

  2. Nederlandse effeciëntie Sophie? Mwaaah ….. ik weet het zo net nog niet.,
    Laatst ging Frank langs het stadhuis in Rotterdam voor een uittreksel oid.
    “Sorry, maar dat moet of afspraak mijnheer” en hij kreeg een kaartje met een telefoonnummer mee. Nog enigszins flabbergasted door de botte reactie besloot Frank meteen ter plekke het nummer op het kaartje te bellen en de afspraak te maken.
    Laat nou de telefoon achter de baliemedewerker overgaan …..
    Gr. Edith

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.