Verhuizen naar Italië – 5 tips

Ik krijg regelmatig mailtjes van mensen die, net als ik die ooit ook had, de droom hebben om naar Italië te verhuizen. Ze vragen me om advies en tips en ik geef die als doorgewinterde Nederlandse in Italië maar al te graag. Het is namelijk één ding om de droom te hebben, maar een andere om deze ook echt te verwezenlijken. Er komt een hoop bij kijken en van een ervaringsdeskundige te horen hoe het leven in Italië is, kan een hoop beginnersfouten schelen!

wonen-in-italië (2)

Ik besloot er een post aan te wijden en heb vijf tips op een rij gezet om verhuizen naar Italië te vergemakkelijken.

1. Weet waar je aan begint

Dit klinkt ontzettend banaal – en de gevorderde Italië-dromers kunnen dan ook direct door naar tip 2 – maar je zult je verbazen hoe vaak ik lees: ‘Italië lijkt me wel leuk, ik ben er nog nooit geweest, maar het weer en de gezelligheid spreken me erg aan.’ Een beetje zo’n ‘ik- vertrek-maar-heb-geen-idee-waar-naar-toe-gehalte.  Voordat je überhaupt een dergelijke verandering in je leven overweegt, weet dan heel goed waar je aan begint. Wat betekent Italië voor je? Hoe goed ken je het land eigenlijk? Wat als het een keer regent en niet zo gezellig is, vind je het dan nog steeds een fijn idee om naar Italië te vertrekken?

Florence 2. Ga je ergens naar toe of juist ergens vandaan?

Ben je helemaal hoteldebotel van Italië en zou je er het liefst, in voor en tegenspoed, de rest van je leven doorbrengen? Of ben je op de vlucht voor die verbroken relatie, je familie, of voor je onbevredigende leven in het algemeen, en hoop je dat Italië al je problemen weg zal nemen? Dan zou je nog wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen. Emigreren is namelijk net als een relatie aangaan; je moet al gelukkig zijn voordat je in de relatie stapt en niet verwachten dat je nieuwe land verantwoordelijk zal zijn voor jouw geluk. Dit kan namelijk, net als bij een nieuwe partner, af en toe flink tegenvallen. Geef je op de momenten dat het even niet zo goed gaat, en die zullen er zeker zijn, de schuld aan dat ‘stomme Italië‘ of aan jezelf – omdat je je realiseert dat waar je ook gaat, je jezelf altijd meeneemt.

3. Verbrand niet alle schepen achter je

Je hebt eindelijk de stap gezet en staat met je koffertje te glimlachen op het piazza waar je nieuwe appartement zich ergens bevindt. Super goed! Geniet er met volle teugen van en dompel je onder in je nieuwe avontuur. Vergeet alleen de thuisbasis niet. Verwacht niet dat mensen volledig snappen wat je meemaakt en dat ze eindeloos op die Skype-afspraak, dat net-te-late-verjaardagskaartje of WhatsApp-berichtje blijven wachten. Raar maar waar; de mensen thuis gaan ook gewoon verder met hun leven. Als jij hen een keer nodig hebt en ze geven niet thuis, dan zie je pas hoe afwezig je bent geweest in je behaaglijke Italiaanse bubbel. Blijf contact houden, blijf investeren, blijf aanwezig – met de Kerst krijg je die warmte namelijk dubbel en dwars weer terug.

4. Leer Italiaans

Denk niet dat je de taal wel zult leren als je hier eenmaal bent. Dat kan namelijk wel, maar gedurende die maanden waarin je geen bal begrijpt van wat er om je heen gebeurt, mis je ook waardevolle kansen om te integreren, een sollicitatiegesprek te kunnen voeren en om misschien de eerste move van de liefde van je leven te verstaan. Dit zijn kostbare kansen die je niet aan je voorbij wilt laten gaan. De taal op z’n minst een beetje beheersen voordat je hierheen verhuist zorgt ervoor dat je meedoet in plaats van er maar een beetje bij staat te kijken. In bocca al lupo! (dit is les 1 = veel succes! Jouw antwoord = crepi! Lees hier waarom).

5. Waarom het allemaal alleen doen als het ook samen kan?

Naar Italië emigreren brengt een hoop met zich mee; het is spannend, heerlijk en super leuk, maar tegelijkertijd eng, onzeker en soms knap lastig – ik weet er alles van. Toen ik na een half jaar in Florence werk als docent Engels ging zoeken en nog niet zoveel invulling had, kwamen de okergele muren regelmatig flink op me af. Een relatie die niet je van het was en verdrietige gebeurtenissen in Nederland, maakten het er ook allemaal niet gemakkelijker op. Ik had het toen heel fijn gevonden om in die lastige periode op iemand te kunnen bouwen die mijn situatie als geen ander begreep. En dat is nou precies waarom ik Life Coach ben geworden!

La tua dolce vita italiana

Want waarom zou jij dat ook allemaal alleen moeten doen? We kunnen ook samen je avontuur aangaan! Ik specialiseer me in Cross-Cultural Coaching en ik help graag jouw Italië-droom werkelijkheid worden op een verantwoorde, goed doordachte en ontspannen manier. We kunnen onze sessies via Skype houden, waarin ik je afwisselend als consulent en als coach bijsta tijdens deze grote stap. Eenmaal in Italië kunnen we elkaar ook in het echt ontmoeten en boven een espresso sparren over hoe we jouw dolce vita italiana tot een succes kunnen maken.

Ik deel graag mijn expertise met je, geef je tips & tricks en neem je mee naar sociale evenementen waar je in een mum van tijd leuke mensen ontmoet, contacten voor werk legt en zo vlekkeloos in het Italiaanse leven immigreert. En als het even wat minder lekker loopt ben ik er ook voor je. Een fijn gevoel, waardoor die grote stap net een stukje kleiner wordt!

Kijk hier voor meer informatie of bekijk mijn website Life Coach Sophie.

A presto! (oké dan, les 2 = tot snel!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.