De omgekeerde wereld

Vijf jaar geleden vertrok ik naar Italië om daar te vinden waar ik naar op zoek was. Avontuur, vrijheid, aandacht – alles wat er in Nederland naar mijn gevoel niet genoeg te krijgen was. Italië bracht mij veel meer dan dat.

Floreren-in-Florence (1)

Ik heb in Florence mijn eigen renaissance beleefd. Door de ruimte die ik hier kreeg, heb ik mezelf kunnen ontpoppen tot wie ik werkelijk ben. Ik ben in Florence gefloreerd en voel me zoveel rijker dan voorheen. Ervaringen waar ik nooit van had durven dromen, ontwikkelingen waarvan ik niet wist dat ze mogelijk waren en kansen die ik naar mijn idee in Nederland nooit gekregen zou hebben. Of zou hebben genomen.

Het heeft er namelijk allemaal mee te maken dat ik hier voelde dat alles kon, mocht en mogelijk was. In Nederland zijn er een hoop regels – en leeft men die ook na. In Italië zijn er ook wel regels, maar daar fiets je letterlijk tussendoor. Ik heb me ontpopt tot docente Engels binnen bedrijven, heb besloten stadsgids te worden, vertaalster, schrijfster en, zoals jullie hier konden lezen, ben ik nu Life Coach.

In Nederland zou ik in het onderwijs zijn blijven hangen. Wellicht wat naar boven zijn gestegen, naar links, naar rechts – maar ik zou nooit zo’n ontdekkingstocht hebben kunnen beleven. Maar heeft dat alleen met de werkelijkheid te maken of met de werkelijkheid die ik er van maakte?

In Nederland kende ik de gang van zaken, vond ik alles voorspelbaar en daardoor saai. In Italië zag ik nieuwe kansen, mogelijkheden en durfde ik te springen. Dit kwam omdat de grond waar ik op stond en de cultuur waarin ik floreerde dat mogelijk maakte. De waarden die bij de Italiaanse cultuur horen zijn menselijkheid, warmte en flexibiliteit en die vormden de vruchtbare grond die mij deed groeien.

Floreren-in-Florence

Bij mijn vriend is dat precies omgekeerd. Italië betekent voor hem oude patronen, weinig mogelijkheden en crisis. Nederland spreekt hem ontzettend aan vanwege de gelijkheid, de orde en de kalmte die er te vinden is. Iedere keer als we samen in Nederland zijn, voelt hij zich fantastisch. Natuurlijk dragen de vakantieperiode, het ruime cannabisbeleid en zijn privégids (ik) een grote bijdrage aan de roze bril waardoor hij Nederland beleeft. Maar wat me opvalt, is dat hij juist de waarden die in Nederland de boventoon voeren zoals interesse tonen, sociaal en respectvol zijn hem in zijn kern raken en daardoor juist doen opbloeien.

Floreren-in-Florence (2)

Mijn vriend voelt zich in Nederland gezien, herkent zich in de waarden en ziet daar mogelijkheden. Bij mij was het vijf jaar geleden gek genoeg precies omgekeerd. Hoe ik daar nu in sta? Een beetje in het midden, met het ene been in Nederland en het andere in Italië. Eigenlijk een hele luxepositie waarin ik kan volop genieten van het beste van beiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.