Kontenkussers, middenmoters en nietsnutten

Op de Italiaanse werkvloer zijn er gemiddeld genomen drie typen werknemer te onderscheiden: kontenkussers, middenmoters en nietsnutten. De eerste categorie steekt zijn nek uit, komt met nieuwe ideeën en probeert zo (volgens de andere twee categorieën) de leidinggevenden om zijn of haar vinger te winden. De tweede categorie houdt zich een beetje op de vlakte en zorgt er voor dat hij altijd binnen de lijntjes blijft – niet erboven, maar ook niet eronder. De laatste categorie spreekt voor zich: deze mensen proberen zoveel mogelijk zo weinig mogelijk te doen.

Foto: Flickr.com - Billy Wilson

Foto: Flickr.com – Billy Wilson

Ik spreek hier (gelukkig) niet uit eigen ervaring. Ik zou het denk ik nog geen achtendertig uur uithouden op een Italiaans kantoor. Alle onderlinge oorlogsvoeringen, roddelpraktijken en samenzweringen mogen mij wat dat betreft bespaard blijven. Ik baseer mijn observaties op de verhalen van mijn vriend en op die van mijn Nederlandse vriendin, die in Florence voor een Italiaans bedrijf werkt.

Foto: Wikimedia Commons Andreas Praefcke

Foto: Wikimedia Commons – Andreas Praefcke

Mijn vriend heeft een hoop collega’s en een aantal leidinggevenden. Hij komt af en toe ietwat gefrustreerd thuis en vertelt dan in geuren en kleuren over die irritante leccaculi, letterlijk: kontenlikkers. ‘Vandaag heeft Enrico een mailtje naar iedereen gestuurd, inclusief de leidinggevenden, om te vertellen wat voor ’n initiatief hij nou weer heeft bedacht. Zo overdreven! En die Maria waar ik het laatst over had kan ik ook echt niet uitstaan. Zij is poeslief als de baas er bij staat, maar als die weg loopt komt haar ware aard naar boven en komen de meest extreme verwensingen voorbij. Zo hypocriet! Ik houd altijd maar gewoon m’n mond en voer m’n werk uit, ik heb geen zin in al die spelletjes.’ Drie keer raden in welke categorie mijn lieve vriend valt.

Hij heeft het ook wel eens over zijn nogal lui uitgevallen collega’s . Zij nemen opvallend vaak een rookpauze of blijven extra lang weg als ze naar het toilet gaan. Hij baalt er vooral van als zijn leidinggevende hier niets van zegt, maar hem er wel op aanspreekt als hij een keer vijf minuten langer over zijn lunch doet. Dit is volgens hem te verklaren doordat de zogenoemde nietsnutten op persoonlijk gebied goed door een deur kunnen met hun responsabile. Lekker professioneel.

Foto: Wikimedia Commons user: FraCici

Foto: Wikimedia Commons – FraCici

Mijn Nederlandse vriendin zit ook vol sappige verhalen als het over de kantoorvloer gaat. Zij heeft nog wel eens de neiging haar Nederlandse ‘niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit uit de kast te trekken en eens even een doelgericht plan van aanpak op tafel te gooien. Ze wordt op zulke momenten wel eens raar aangekeken door haar collega’s. Een dergelijk gedrag riekt namelijk wel erg naar kontenkusserij. Waarom zou je anders een goed voorstel in de groep gooien? Echt niet om de boel wat efficiënter te laten verlopen. Dat gelooft niemand. Ze houdt zich dus voortaan steeds vaker gedeisd en deelt haar ideeën alleen nog maar met haar baas, waar ze een modern en open-minded oor in heeft gevonden. Dat de rest daar dan weer het zijne van denkt, spreekt uiteraard voor zich.

Doe mij maar de Nederlandse aanpak waarbij je met elkaar streeft naar een zo goed mogelijk functioneren van het bedrijf. Als er dan misverstanden ontstaan worden die uitgesproken – of uitgeschreeuwd voor mijn part. Er is tenminste wel duidelijkheid en je weet wat je aan elkaar hebt. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. De slangenkuil die de Italiaanse werkvloer voorstelt is mij net iets te ingewikkeld.

2 gedachtes over “Kontenkussers, middenmoters en nietsnutten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.