Water bij de wijn

‘Mag ik ook een beetje wijn?’ vraagt Roberto als we bij mijn schoonouders aan het verjaardagsdiner van mijn vriend zitten. ‘Natuurlijk’ zegt de vader van mijn toekomstige kinderen en geeft de fles door aan zijn neefje van tien. Mijn vork, met daaraan een overheerlijk stukje bistecca, blijft ergens tussen mijn bord en mijn mond stil hangen. ‘Pardon?! Wijn aan een tienjarig kind geven? Vind je dat normaal?’ zeg ik verbouwereerd. Ondertussen schenkt Roberto vrolijk zijn glas vol met water en voegt er daarna een scheutje rode wijn aan toe. In een paar teugen drinkt hij zijn glas leeg en kijkt tevreden voor zich uit.

Mijn verbazing wordt weggewuifd met opmerkingen als: ‘maar het is maar een scheutje’ en ‘wat maakt dat nou uit?’ In mijn hoofd galmt de ‘eh, uh’ uit de campagne voorkom alcoholschade bij uw opgroeiende kind. Ik kijk tevergeefs om me heen op zoek naar een gigantisch bierglas dat ik ter bescherming over het kleine jung heen kan zetten.

Italiaanse-drinkcultuur (2)

In Italië hoort wijn drinken bij het leven. Er wordt dus ook al op heel jonge leeftijd kennis gemaakt met de goddelijke, doch alcoholhoudende drank. Het is absoluut niet vreemd om bij een klein kindje een druppeltje wijn in z’n water te doen of het direct op z’n lippen te laten vallen. Het is toch maar een klein beetje en dat kan natuurlijk nooit schadelijk zijn. Bovendien zal hij, zoals het een echte Italiaan betaamt, vroeg of laat een echte wijnliefhebber worden. Jong geleerd, is oud gedaan – of zoiets.

Op een doordeweekse dag alcohol nuttigen bij de lunch is in Nederland uit den boze. Je concentratie leidt daar ongetwijfeld onder en dus ben je minder productief op je werk. Serieuze zaken en vertier worden over het algemeen strikt gescheiden gehouden, om zo in beiden uit te kunnen blinken. Niks mis mee, totdat je in Italië een keer een zakenlunch hebt. De wijn vloeit rijkelijk en niemand zal er over peinzen de zin ‘nee dank je, ik moet nog werken (of rijden wat dat betreft)’ in de mond nemen. Il caffè balanceert de boel toch weer lekker uit – alhoewel dat is wat men gelooft. Na de lunch wordt er echt minder hard gewerkt en duurt het gewoon een tijdje voordat iedereen er weer helemaal in zit. Vind ik ook niet heel raar na twee glazen wijn en misschien nog wel een grappaatje na – ‘om het af te leren.’

Italiaanse-drinkcultuur (1)

Nu is wijn drinken zo gewoon dat er over het algemeen geen misbruik van gemaakt wordt. In Nederland drinken we al snel een glaasje om wat gezelliger, wat losser en misschien wat minder stijf te worden. In Italië drinkt men wijn om er van te genieten en omdat het zo goed bij het eten past. Dat je er lollig van wordt is een bijkomstigheid. Uitgaan en je compleet bezatten met allerlei soorten drankjes, is hier dus echt iets van de laatste paar decennia. Toen de eerste Irish Pubs de uitgaansscene betraden, werd een drankje gaan drinken ineens een nieuwe vorm van vertier. Niemand kijkt vervolgens op van een glaasje meer of minder en rijdt dus ook makkelijk ladderzat naar huis. Verkeersongelukken maken dan ook bijna ieder weekend deel uit van het nieuwsbulletin.

Italiaanse-drinkcultuur (3)

Ik heb mijn vriend regelmatig tijdens een etentje moeten vragen om nu toch echt te stoppen met zijn glas bij te vullen. Hij zegt dan: ‘nog één druppeltje’ en schenkt z’n glas weer halfvol. Niet omdat hij zonodig dronken wil worden, maar omdat hij er zo van geniet. Dat hij daarna nog in de auto moet stappen is volgens hem geen probleem. ‘Ik kan nog prima rijden hoor’ zegt hij dan na een viertal glazen wijn. ‘Ik weet dat je denkt dat je nog prima kunt rijden, maar eigenlijk is je reactievermogen véél minder sterk. Je merkt dat alleen niet.’ Vertel mij wat met een moeder die alcoholvoorlichting als levensmissie heeft. Maar ja, ik kan kletsen wat ik wil, niemand zal mij bijval geven want hier is drinken en rijden immers de normaalste zaak van de wereld. Net als je neefje van tien wijn bij zijn water laten doen. Zal het één iets met het ander te maken hebben misschien?

4 gedachtes over “Water bij de wijn

  1. Geloof me Sophie, hier in Frankrijk precies hetzelfde, maar wij Nederlanders (en vergeet de Engelsen niet), die in Frankrijk wonen of verblijven, drinken aanzienlijk meer dan de Fransen zelf. Overigens valt mij op dat de werkenden bij de lunch het toch vaak bij water houden. En je hebt natuurlijk de siesta, waardoor je toch twee uur hebt om het te laten bezinken. Enfin, ’s lands wijs ’s lands eer.

    • Ciao Lucie! Wederom dank voor je reactie :). Ja, dat kan ik me voorstellen. Wij hebben altijd een beetje die drang om toch ‘voor de alcohol’ naar de fles te grijpen, in plaats van de lekkere combinatie met het eten.

      Hier is een glaasje wijn bij de lunch eerder regel dan uitzondering geloof ik. De ‘Siesta’ is weer iets waar ze in Spanje erg goed in zijn. Hier doen ze dat op zondagmiddag na de zware lunch wel vaak. Alhoewel, toen mijn vriend vroeger nog in een magazijn werkte, had hij iets van 2 uur lang lunchpauze. Een dutje na een driegangenlunch zat er dan ook vaak in. In Nederland onvoorstelbaar! Maar daar gaan ze om 17:00 uur ook lekker naar huis in plaats van 20:00 uur. Ieder houdt er inderdaad zo zijn eigen systeem op na. Proost! 😉

  2. tja, ik zou het ook niet fijn vinden als men dat bij mijn kinderen zou doen. Maar van de andere kant kreeg ik als Brabo als kind met carnaval ook 7up met bier en daar deed niemand moeilijk over en ik ben ook geen alcoholist geworden. Als je er een taboe van maakt is het ook weer niet goed.

    • True… net als ons wietbeleid. Dat werkt ook omdat het niet verboden wordt… ik vond het gewoon bijzonder om te zien dat het voor Roberto normaal was om ook wat wijn te nemen, net als gli adulti. Een keertje kan, elke avond lijkt me niet goed. Dank je voor je reactie! Ciao, Sophie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.