Vijf redenen waarom je in Italië zou moeten gaan wonen

Ik kom ze overal tegen, voor mijn werk, op mijn tours en gewoon als ik weer even thuis ga buurten; Nederlanders die er van dromen ooit naar Italië te gaan verhuizen. ‘Ik woon in Florence’ wordt op feestjes vaak beantwoord met een ‘wow, wat ge-wel-dig, dat moet heerlijk zijn! Ik ben jaloers!’ Ik denk dan altijd bij mezelf: ‘waarom doe je het zelf dan niet?’ maar besluit dat niet hardop te zeggen en belicht dan ook even de mindere ge-wel-dige kanten van Italië. Een gewoonte die jullie onderhand wel van mij gewend zijn.In-Italië-wonen (6)

Ik doe dit niet om de laars een hak te zetten of het land in een slecht daglicht te plaatsen. Ik doe dit omdat ik mensen van een realistisch beeld wil voorzien. Een tegenhanger bieden aan de met limoncello overgoten, zonnebadende, eindeloos glooiende, groene heuvels die het eeuwige dolce vita lijken te beloven. Oftewel, het Italië van de ansichtkaarten dat iedereen tijdens zijn vakantie betovert. Ja, zo ben ik er ook aan verslingerd en ja, ik ben gebleven. Maar ik heb mijn roze bril vervangen door een laserbehandeling en zie nu verdomd scherp. Zo scherp dat ik precies zie wat er mis is met dit land. Waarom ik er dan nog blijf? Omdat ik hier gelukkig ben.

Cliché, I know. Maar niet geheel onbelangrijk. Integendeel, het is de rode draad die de onderstaande redenen aan elkaar rijgt. Het is een gevoel dat geen uitleg nodig heeft, maar toch onderbouwd wil worden. Begrepen, maar niet vastgegrepen. Gevoeld, maar niet verkwanseld. Uitgesproken, maar niet voor lief genomen, want daar is ze te fragiel voor. Mijn geluksgevoel hier bestaat uit een aantal facetten die ik graag wil belichten, wil delen en uit wil leggen om zo misschien de ‘o wat ge-wel-dig, ik ben zo jaloers’-e mensen een stapje dichter bij hun droom te helpen.
In-Italië-wonen (5)

Bellezza

Als ik over straat loop en de eeuwenoude gebouwen in me opneem, word ik iedere keer weer verrast door het okergeel, het crème wit en de lichtblauwe tinten die de imposante gevels sieren. Het ijzerwerk dat met de juiste rondingen de ruime ramen beschermt, de natuurstenen die het plaveisel vormen, de groene luiken die door wind en weer, bloed, zweet en tranen hun karakteristieke afgebladderde blik op de straat richten. De belachelijk dure jas die precies bij de hoed van die meneer past, de superstrakke eyeliner van het meisje dat op bus staat te wachten en de kunstige hakken die wonderbaarlijk genoeg niet tussen de klinkers blijven hangen. Schoonheid. Esthetiek. Bellezza. Van mooie dingen zien word je gelukkig, en dat kan hier elke dag.

In-Italië-wonen (2)

Godersi la vita

Genieten mag in Italië totdat je er bij neervalt. Je staat vervolgens gewoon weer op en begint dan weer van voor af aan. Eten, drinken, vrolijk zijn; er wordt hier ontzettend veel tijd, geld en moeite aan besteed. Zoveel dat ik daar aan het begin ontzettend aan moest wennen. Een hele zondag lui in een veld liggen picknicken? Voor het avondeten eerst wat drinken en je te goed doen aan allerlei hapjes? Op maandagavond naar een restaurant? Tijdens de lunch een glaasje wijn? Koffiepauze om het uur? Een ijsje gewoon omdat dat een goed excuus voor een wandeling is? Uit den boze! Je moet je tijd toch zo nuttig mogelijk gebruiken en vooral niet verspillen aan uren tafelen, luieren en een beetje doelloos door een stadscentrum schrijden? Wel dus. En als je dat niet doet, dan hoor je er niet bij. Verplicht genieten luidt het voorschrift.
In-Italië-wonen (3)

Mangiare

Nu heeft eten natuurlijk alles met genieten te maken, maar toch wil ik er even speciaal stil bij staan. Ik heb namelijk letterlijk wel eens gedacht dat, toen ik een stukje brood in gifgroene, nieuwe olijfolie doopte en het op mijn tong liet smelten, ik hier alleen al zou kunnen blijven wonen vanwege deze goddelijke smaak. Dit klinkt ontzettend overdreven, maar wacht maar totdat je het zelf proeft en dan weet je waar ik het over heb. Dit heb ik met zoveel gerechten, dat het eten ervan mij telkens weer met genot vervult. Een heerlijk gevoel.In-Italië-wonen (7)

La gente

Italianen zijn warm, open, theatraal, liefdevol, gevoelig, hartelijk, gepassioneerd, gigantisch chaotisch en impulsief. Naar mijn idee staan zijn veel dichter bij de menselijke natuur dan wij ‘kille’ Nederlanders. Wij hebben onze manier van doen en onze omgangsvormen zo over gerationaliseerd dat een spontaan, hartelijk contact bijna onmogelijk is. We schrikken van een plotse aanraking, een vriendelijke opmerking van een vreemde of gewoon een oprechte, diepe blik met een glimlach. Wij zijn ver verwijderd van die spontane hartelijkheid en ik geloof dat we dat onszelf aangeleerd hebben. Een mens heeft behoefte aan affectie en op hartsniveau contact maken met zijn medemens. La gente italiana is daar een stuk beter in dan wij en het is fijn om daar tussen te zitten. En mee besmet te worden.

Il sole

Zonlicht doet een mens goed. Heel simpel. Alles is makkelijker, mooier en vrolijker als de zon schijnt en aangezien il sole hier flink vertegenwoordigd is, liggen de mooie momenten voor het oprapen. Mijn haar wordt er trouwens ook automatisch blond door, scheelt weer een middagje hannesen met een coupe-soleil pakketje van de HEMA. Ik bedoel maar.In-Italië-wonen (1)

Dus, daarom zit ik hier met hart en ziel en geniet ik iedere dag opnieuw. Wie weet heb je mijn redenen gelezen en denk je nu: ‘ja, ze heeft gelijk ook, ik ga!’ of misschien denk je wel: ‘maar die andere kant waar ze het over had, hoe zit het daar dan mee?’ Nou, die komt volgende week aan de beurt.

18 gedachtes over “Vijf redenen waarom je in Italië zou moeten gaan wonen

 1. Vijf redenen waarom je in Italië zou moeten wonen zijn?

  Mooie landschap en omgeving
  Gezellig
  vriendelijke mensen
  Het weer is er vaak fantastisch
  Mooi water om te zwemmen of te vissen enz.

 2. Er zijn er te veel om op te noemen maar vooral de eet cultuur!
  Maar je hebt ook gelijk dat Italie zijn minpunten heeft, maar als echte Italie fan, wil je die misschien wel niet zien maar ze zijn er echt wel! Daar heb je echt gelijk in, zoals je in je vorige blog ook schreef!
  Maar Sophie geniet maar lekker, zag gisteravond een leuke foto van je langskomen, dus jij geniet zekers nog! Ciao, ciao!! x

 3. Complimenti Sophie een heel interessant artikel, ik heb het net gelezen en ik moet er gewoon even over denken. Ikzelf woon al 35 jaar in Italie. En er zijn inderdaad een hoop “pro” en “contro’s”……………

 4. La cultura! Het is leuk en interessant om een andere cultuur te leren kennen. Het zet je aan het denken over de vanzelfsprekendheid over de gewoontes uit je eigen cultuur. Als je er de humor van inziet, kun je veel plezier aan die verschillen beleven.
  We hebben er op een luchtige manier over geschreven in ons boek Italiaanse Toestanden!
  Zie http://italiaanse-toestanden.duepadroni.it

 5. Zo herkenbaar. Wij gaan al jaren naar Italië op vakantie (Firenze) en overwegen al enige tijd om daar te gaan wonen met ons zoontje. Wat een heerlijk land!! Ik ben dan ook benieuwd naar wat dan de minder leuke kanten zijn, zodat we voor onszelf de knoop door kunnen hakken. Zou je mij hierover kunnen mailen (nathalievandenberk83@gmail.com)?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.