Wax on, wax off

Ik geef af en toe nog wat privélesjes Engels en ik doe daar vaak een hoop inspiratie op voor deze columns. Zo ook laatst tijdens een les met mijn Napolitaanse studente waarin ze vertelde over haar aankomende vakantie. ‘Ik ben er nog helemaal niet klaar voor; ik moet me nog laten depilare (harsen)!’ Ik reageer met een uiterst neutrale blik: ‘To wax, you still need to get a wax.’ – ‘Yes, look at my legs’ en ze legt spontaan haar been op tafel. Ik kan maar weinig haren bespeuren en ze vertelt me dat ze inderdaad erg lucky is dat ze niet zoveel lichaamshaar heeft. Haar estetista (schoonheidsspecialiste) verwachtte wel anders, zegt ze, toen die haar voor het eerst zag. ‘Met zo’n haardos verwachtte ze dat ik een behaarde beer was, maar dat valt dus wel mee.’

Nu is het hier vrij normaal om dergelijke intieme informatie zonder enige gêne met elkaar te delen. Ik kijk hier dus al lang niet meer van op. Ik vertel haar zelfs dat ik me eigenlijk niet zo heel erg druk maak om mijn blonde beenharen. Die vallen toch niet zo op. Ze luistert vol interesse en vertelt me vervolgens in detail wat ze allemaal weg laat halen en hoe dat precies in zijn werk gaat. Nu is het opvallend dat er bij ieder lichaamsdeel, behalve de oksels, een expert bij komt kijken en zij dus ongeveer iedere maand een harsbeurt krijgt. O nee, wacht, ze was begonnen met permanente ontharing. Ik vroeg me af wat dat kostte en dacht dat ze thousand met hundred verwarde toen ze two thousand euro zei. Wat een geld!

Bijna iedere Italiaanse dame laat haar overtollige lichaamshaar professioneel verwijderen door een schoonheidsspecialiste. Zelf aan de slag met de HEMA scheermesjes en idem scheerschuim wordt als zeer vreemd gezien. Dit kostbare ontharingsritueel wordt ook weer duidelijk uit het gebrek aan keus aan scheerproducten voor dames in de supermarkt. Krijg je bij de Etos keuzestress over welke laatste scheertechniek je moet combineren met geavanceerd Aloë Vera scheerschuim, met of zonder quinoa extracten; hier zou je denken dat dames geen lichaamshaar hebben.

Schijn bedriegt. De dames zijn natuurlijk bijna allemaal donker en hebben dus geen blonde donshaartjes die je toch bijna niet ziet. Mijn schoonzus laat steevast haar bovenlip harsen en zij is niet de enige. Armhaar weg laten halen is trouwens ook niet uitzonderlijk. Ik zou er niet aan moeten denken. Alleen al om de tijd, de moeite, maar vooral het geld dat je er aan kwijt bent. Dan maar een beetje natuurlijk haar. Maar misschien zou ik daar ook anders over denken als er harde, zwarte stoppels uit mijn lichaam kwamen.

Mannen zijn trouwens net zulke graag geziene gasten bij de schoonheidssalon als vrouwen. Ze laten hun buik, rug en zelfs hun private parts aan een harsbehandeling ondergaan. En denk maar niet dat ze stoer hun kaken op elkaar houden; de mannen schijnen harder te schreeuwen dan de dames. So much for Italian machos. Is het je op vakantie in Italië trouwens wel eens opgevallen dat de mannen er wel erg smalle wenkbrauwen op na houden? Geëpileerd, allemaal. Dat tasje wat ze om hebben vrouwelijk? Die strakke broek wel erg strak? Denk maar niet dat ze homo zijn, ze zijn gewoon ‘bewust’ van hun uiterlijk en nogal ijdel. Gelukkig is mijn kerel puur natuur en heeft hij normale, wat wijdere spijkerbroeken aan. Hij heeft trouwens wel een tasje, maar dat vergeef ik ‘m dan maar. Het blijft toch een Italiaan.

Ik blijf het bijzonder vinden dat er, ondanks de crisis, bakken met geld worden uitgegeven aan ontharing, kunstnagels, verfbeurten en stijlrituelen bij de kapper. Je zou toch denken dat zo’n luxe behandeling het eerste is waar je op bespaart. Niet dus, want hier is het geen luxe behandeling maar prioriteit nummer één. Fare bella figura staat namelijk in het DNA van iedere Italiaan geprent. En wie mooi wilt zijn, moet pijn lijden – of in dit geval, wel erg diep in de buidel tasten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.