Niemandsland

Dat gevoel dat je eigenlijk nergens helemaal bij hoort. Alsof je op de grens woont tussen het ene en het andere land. In een grensgebied dat nergens deel van uitmaakt en van niemand is. Niemandsland. Verdwaald, thuis en tegelijkertijd vervuld van heimwee, voor het een of het ander. En je nergens echt helemaal bij voelen horen. Dat is wonen in niemandsland.Wonen-in-Italië

Mijn Nederlandse vriendin en ik waren laatst op een feestje van een Nederlandse vriend van ons die ging remigreren. Hij ging weer terug naar Nederland na jaren in het buitenland te hebben gewoond, waarvan de laatste paar jaar in Florence. Nu werd het serieus en ging hij maar eens werk zoeken in Nederland. Een verstandige keus, als het je lukt om je daar weer helemaal thuis te voelen.

Zijn feestje liep over van de nationaliteiten en er waren ook een aantal Nederlandse genodigden. De meesten hiervan waren ook daadwerkelijk woonachtig in Nederland. Nu merk ik bij mezelf altijd heel snel dat ik me stoor aan de ‘Nederlandsheid’ van Nederlanders. Nu klinkt dat ongetwijfeld heel raar, maar er is iets waar ik me absoluut niet meer thuis bij voel. Misschien zit het ‘m in de kilheid, de ongemakkelijkheid, het geforceerde of het zelfbewuste. Ik kan er niet precies de vinger op leggen, maar ik hou op die momenten ineens ontzettend van de Italiaanse warmte, spontaniteit, vrijgevigheid en aanhankelijkheid. Zelfs het overmatig aanwezige theatrale gedrag, waar ik me op andere momenten juist weer enorm aan stoor, mis ik dan ontzettend.

Italiaans genieten

Italiaans genieten

Kort voor het handjes schudden met de Nederlandse gasten en het ‘Wat doe jij? – O leuk, wat doe jij?’ praatje, zaten mijn vriendin en ik vanaf de zijkant de Italianen nog enthousiast af te kraken. Om hoe weinig Engels ze konden, over hun ambitieloosheid en hoe weinig ze van dansen op feestjes hielden. Na de kennismaking met de Nederlanders voelden we ons ineens ook daar niet meer helemaal thuis bij. We stonden erbij en we keken ernaar. We hoorden niet bij het ene, maar ook niet bij het andere kamp. We bevonden ons in niemandsland en dat voelde vooral verwarrend.

Hollands trots

Hollands trots

De verschillen tussen de Italiaanse en de Nederlandse cultuur onder de loep nemen vind ik eerder vermakelijk dan frustrerend. Ik vind het ontzettend interessant, stimulerend en verbazingwekkend hoe twee culturen zo kunnen verschillen en ik me er, als het ware, precies tussen bevindt. Want ik voel me niet helemaal Italiaans; ik ben daar niet ijdel genoeg voor. Ik ben ook niet meer helemaal Nederlands; ik eet namelijk erg graag warm tussen de middag en gebruik steevast een bidet, zoals jullie in Over de grens al eens konden lezen.

Het zij zo, het hoort erbij. Je neemt the best of both worlds, ook al gaat dat niet altijd even makkelijk als je soms ongewild met the worst of both worlds geconfronteerd wordt. Hoe dan ook, ik vind het stiekem ook wel heel fijn om niet echt ergens helemaal bij te horen. Een beetje vanaf de zijlijn de boel observeren vind ik eigenlijk heel prettig. En als die zijlijn zich dan in niemandsland bevindt, dan is dat maar zo. Ik voel me er eerlijk gezegd best wel op mijn gemak; het voelt bijna een beetje als thuis.

2 gedachtes over “Niemandsland

  1. Nooit meer terug naar dat kille en het ogenschijnlijk (!) efficiënte Nederland. Dat is in ieder geval mijn eerste gedachte als ik aan mijn Italiaans leven denk. Ik weiger dan ook om hier onderdeel van de Nederlandse kolonie te zijn, zij die altijd zeuren over de domme en luie Italiaan, de matige leefomstandigheden, de tegenvallende economie en de (vorig jaar) tegenvallende zomer.

    Italia voelt niet als thuis; het ís thuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.