Agendageile Hollander

Ik heb over een uur een afspraak met een Poolse meid die ik laatst heb ontmoet. Ze stelde gisteren voor om vanavond pizza te gaan eten. Ik krijg een berichtje: ‘confermato per stasera allora?’ –  ‘Gaat onze afspraak van vanavond nog door?’ Ik antwoord terug met: ‘Natuurlijk, ik ben geen Italiaanse hoor!’

20140922_213943

HEMA agenda for life

Later moeten we er samen om lachen. Ze vertelt me dat ze onderhand altijd kort van te voren nog even checkt of de afspraak daadwerkelijk doorgaat. Ze heeft namelijk vaak genoeg meegemaakt dat ze helemaal opgedoft de deur uit stapte en toen een berichtje kreeg met de boodschap dat de ander toch te moe/zwak/ziek/misselijk was om op stap te gaan (doorhalen wat niet van toepassing is). Niet heel relaxed.

Voor ons Nederlanders, en Polen blijkbaar, geldt: afspraak is afspraak en ook al zijn we echt zwak, ziek, of misselijk, dan voelen we ons bijna te schuldig om een afspraak af te zeggen. Al helemaal op het laatste moment. Pas als we bij wijze van spreken door onze hoeven zakken mogen we thuis op de bank blijven zitten. Hier in Italië is dat wel anders. Het is gebruikelijk om gewoon te doen waar je zin in hebt, ook al heb je sinds een week die afspraak al staan.

The horror

The horror

Überhaupt een afspraak maken is ook al vrij lastig af en toe. Ver vooruit plannen wordt over het algemeen als heel onprettig ervaren. ‘Hoe weet ik nu waar ik over een week zin in heb?’ Klopt, daar hebben ze een punt. Er worden wel vaak dingen geroepen als: ‘We moeten weer eens een etentje plannen!’ ‘Ja, leuk!’ En dat komt er dan nooit van. Een aantal Italiaanse vrienden van mij zeggen dit elke keer als we elkaar zien. Ik zeg dan dat ze het moeten regelen en gewoon een datum moeten prikken. ‘Maar dat deed jij toch altijd?’ ‘Lekker makkelijk zijn jullie; die Hollandse regelt het wel!’ Nou, deze keer niet en we zijn onderhand alweer een half jaar verder.

Een avondje gezellig eten met vrienden bij ons thuis lijkt ook mission impossible. Nu draait mijn vriend ook diensten waardoor een normaal sociaal leven er op na houden soms een hele uitdaging is, maar toch, gewoon het rooster erbij pakken en iets over twee weken plannen is er amper bij. We hebben nu wel een afspraak staan voor over anderhalve week, maar ik vraag me af of die doorgaat. Je hebt hier immers een vrijbrief om af te zeggen, zelfs een uur van te voren.

4610115463_b899720a02_o

Foto: Flickr – Teresa Robinson

Ik vind dit gebrek aan concrete plannen soms heel frustrerend omdat ik behoefte heb aan een bepaald schema. Ik wil weten waar ik aan toe ben, waar ik naar uit kan kijken of tegen op kan zien. Ik probeer wel eens dingen te plannen, afspraken te maken en mijn vriend te vragen welke avond van de week we wat kunnen gaan doen. Op de een of andere manier lukt dit bijna nooit. Er komt iets tussen of eigenlijk kwam het ook helemaal niet goed uit achteraf. Het lijkt alsof het forceren het per definitie onmogelijk maakt. Alsof het een boodschap is: ‘Zo werkt het hier nou eenmaal niet, agendageile Hollander.’

Ik weet het, het werkt hier ook niet zo. En vaak is dat eigenlijk ook heel ontspannen. Niks moet, alles mag. In principe heel zen; live the moment. Maar ja, ik heb niet voor niets nog steeds een HEMA agenda waar ik het liefst precies in schrijf wat ik aankomend weekend ga doen. Voor Italiaanse begrippen ben ik een echte control freak. Eigenlijk zou ik ook wel wat flexibeler in het leven willen staan. Misschien zou ik eens moeten leren dit controle gedrag een beetje los te laten. Weet je wat, ik zet dit project meteen voor volgend jaar in de agenda!

6 gedachtes over “Agendageile Hollander

  1. Erg grappig dit cultuurverschil inderdaad! Je hebt helemaal gelijk dat door niet te plannen er vaak dus ook niets van afspraken komt. Italiaanse vrienden bellen soms een paar uur tevoren of we die avond komen eten. Niet zo handig, maar wel erg spontaan.
    Afspraken die toch niet doorgaan omdat je niet twee uur tevoren hebt gevraagd of de afspraak nog doorgaat … niets is vervelender! Het komt op mij vooral onvriendelijk over, maar zo zal het niet bedoeld zijn.

    Overigens kwam ik op jouw blog via IntoFlorence!

    • Bij die vrijheid, blijheid mentaliteit varen zij nou eenmaal het beste. Wij zijn wat dat betreft maar een stelletje control freaks bij elkaar! Maar ja, dat krijg je wel mee vanuit je cultuur en dat zomaar loslaten is makkelijker gezegd, dan gedaan… Ik doen mijn best! Leuk dat je via Liesbeth’s IntoFlorence mijn blog hebt gevonden :). Buona giornata!

  2. Geef mij ook maar die agenda en hoe zit het met de ” to do” lijstjes daar in Italie? Doen ze vast en zeker ook niet aan! :)!!! Ja we zijn idd “control freaks”! Maar bij mij mag je altijd zomaar aanschuiven hoor als je in de buurt bent, dat komt door de roots van mijn moeder die uit Brabant kwam denk ik!!!! Ciao Sophie! Leuke blog stukje!

  3. Blijft fijn een agenda, lekker overzichtelijk ;). To do listjes zijn er vast wel, maar voornamelijk op het werk denk ik. Bij mijn vriend heb ik er in ieder geval nog nooit een weten te ontdekken haha! Ik ga het onthouden Jeannette, hopelijk lukt het een keer! Xx Sophie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.