Vrouwenveldslag

‘Ja, weet je, als je het echt ergens over hebt, over iets diepgaands, dan kijken ze je aan alsof je ze net hebt verteld dat je een besmettelijke ziekte hebt.’ Een Australische meid vertelt mij over haar moeite met echte vriendschappen opbouwen met Italiaanse dames. ‘Ze zeggen dat je hun beste vriendin bent, maar op hetzelfde moment heb je het nooit echt ergens over. Het blijft altijd zo oppervlakkig.’ Ik kan het alleen maar beamen. Als ik eerlijk ben, heb ik helemaal geen Italiaanse vriendinnen. Ja, de zus van mijn vriend, maar die telt niet echt, want die krijg je er gratis bij. Ik kan het erg goed met haar vinden, maar ik vorm dan ook geen bedreiging voor haar. Daarom is het waarschijnlijk ook mogelijk om een band op te bouwen.

Op de een of andere manier heb ik altijd het gevoel dat als blikken konden doden ik al tachtig duizend keer was bezweken aan de ‘Italiaanse vrouwen blik’. Je loopt een café binnen, een feestje, een simpele verjaardag voor mijn part, en de vrouwelijke ogen staan al te branden in mijn vel. Ik denk op die momenten vaak aan Nederland en aan onze algemene wens anderen ergens bij te betrekken. Omdat dat fijn is en ook een beetje omdat dat hoort. Gewoon een glimlach, een vraag, een handreiking, om hem of haar deel van het geheel te laten voelen. Om gewoon aardig te zijn. In Italië geldt dat niet, of althans, niet in mijn ervaring.

Tijdens Koningsdag in Florence; Hollands genieten!

Tijdens Koningsdag in Florence; Hollands genieten!

Hier ben je als blonde, lange, buitenlandse vrouw een bedreiging voor de gelijke sekse. Of eerlijk gezegd, dat is de theorie die ik er maar op los heb gelaten. De Italiaanse mannen geven me het trouwens ook als verklaring als ik klaag over het gebrek aan normaal vrouwelijk contact. Het is toch leuk om met een andere meid je wereldvisie uit te wisselen, om samen te zeiken op mannen of gewoon iets positiefs te delen? Nee, hier blijf je bij het groepje waar je altijd al bij hebt gehoord en wee je gebeente als er een ander vrouwelijk schepsel tussen probeert te komen. Dan gaan alle verhoudingen naar de festijnen en dat wil je natuurlijk niet.

Ik was er aan gewend om constant nieuwe vriendschappen te sluiten, met zowel mannen als vrouwen, gewoon omdat het leuk is om nieuwe mensen te leren kennen en dingen samen te delen. Hier heb ik het maar bij de mannen gehouden. Die zijn tenminste redelijk relaxed en vinden het prima als er een extra persoon bij het groepje komt hangen.

Dame in de dop…

Ik doe als ik eerlijk ben niet eens moeite. Ik ben altijd een beetje een tomboy geweest en ik voel me überhaupt niet heel erg aangetrokken tot van die meisjemeisjes. Ik heb wel mijn groepje Nederlandse vriendinnen hier in Florence en zij begrijpen net als ik dat met de Italiaanse vrouwen geen land te bezeilen is. Dan maar met elkaar. Wel zo makkelijk.

Gezellige vriendinnen op een rij. Nationaliteiten: Engels, Pools, en twee Dutchies...

Gezellige vriendinnen op een rij. Nationaliteiten: Engels, Pools, en twee Dutchies…

 

 

4 gedachtes over “Vrouwenveldslag

  1. Ha ha … heel herkenbaar! Ik begreep wel van een vriendin uit het noorden (Nederlandse) dat het in Noord Italie heel anders gaat en vrouwen niet zo ‘raar’ doen. Ik woonde 13 jaar in Umbrie en heb welgeteld 2 Italiaanse vriendinnen weten te vinden. De ene is lesbisch, dus die telt niet echt.
    Die stalen nare blikken! Echt heel vreemd. Geeft het gevoel dat ik mij moet verdedigen, maar waartegen?
    In elk geval fijn te lezen dat het écht niet aan mij ligt!!

    • Haha, ‘die telt niet echt.’ Ja, in principe werkt het dus met mijn schoonzus net zo. Bizar hoe dat gaat hè… Fijn om te horen dat het niet overal zo is! Ik herken je gevoel je te moeten verdedigen. Je bent in ieder geval totaal niet welkom lijkt! Dank voor je reactie en nee, het ligt echt niet aan jou :). Ciao, Sophie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.