Sardinië; het eiland van de oneindige mogelijkheden

We zijn net terug van onze vakantie in het zuiden van Sardinië; tien dagen lang genieten van alles dat dit deel van het overvloedig mooie eiland te bieden heeft. Eerst even een korte foto impressie:

Sardegna-strand1 Sardegna 2014 023 Sardegna 2014 027 Sardegna 2014 038 Sardegna 2014 069 Sardegna 2014 129 Sardegna 2014 150 Sardegna 2014 162 Sardegna 2014 168 Sardegna 2014 183 Sardegna 2014 190

Het paradijs op aarde nietwaar? Hoeveel zou je er voor over hebben om hier even te zijn nu je weer in de drukte van het werk zit? Na wellicht een heerlijke vakantie in Italië die al lichtjaren geleden lijkt, zou je hier ’s nachts voor wakker gemaakt kunnen worden. Ik denk zo dat je best wel bereid bent een groot deel van je dertiende maand hier te spenderen om zo iets terug te geven aan dit prachtige stukje eiland. Verblijven in een mooi hotel met zwembad, een resort misschien, een comfortabele agriturismo of een luxe bed & breakfast. Om dan na een dag strand ’s avonds lekker te flaneren door het pittoreske stadje waar je top accommodatie zich om of nabij bevindt.

Dit is het armste gedeelte van Italië. Hotels, restaurants en leuke centrumpjes met schattige winkeltjes vind je hier amper. Prachtige, ongerepte natuur, inclusief hemelsblauw water, dat wel. Er wordt alleen bar weinig mee gedaan. Ja, de lokale autoriteiten slaan hun slag door zeer betaalbare parkeertarieven bij de paradijselijke stranden te handhaven. Een aantal actievelingen biedt boot excursies aan, maar een hapje en een drankje in een hippe tent, een openlucht cinema, of zelfs een leuk, cultureel dorpsfeest is soms verbazingwekkend ver te zoeken.

We zijn wel een keer op een sagra beland trouwens. Dit is een eetfestijn waarbij de dorpsinwoners zich uitsloven om de lokale specialiteit voor een behapbaar bedrag aan medebewoners en enthousiaste toeristen te serveren. In Toscane barst het er van en is bijna altijd een garantie voor een avond vol eten, drinken en vrolijk zijn.

Onze Sagra della Fregola in Castiadas ging er iets anders aan toe. De lokale dametjes stonden met een strenge blik de voorgesorteerde dienbladen af te geven aan de mensen die braaf een bonnetje hadden gehaald. Wijn óf water was de keus. Aan tafel at je het stuk Sardijnse pecorino op, de bijzondere mix van funghi en een soort deegwaar was in een paar happen verdwenen en zo ging het ook met il dolce. Je zat daarna om je heen te kijken met dat typische McDonald’s gevoel waarbij je eigenlijk zo snel mogelijk weer weg wilt. Raar, voor een dorpsfeest.

Onze gastvrouw die uit Umbrië komt vertelde ons naderhand dat men hier eigenlijk helemaal geen zin heeft om die feesten te organiseren, maar dat doet omdat de toeristen dat verwachten. Ze hebben überhaupt eigenlijk helemaal geen zin om dingen te organiseren, laat staan te veranderen. Gek dat het dan de armste regio van het hele land blijft.

Sardegna-vlaggen

Een aantal resorts met huisjes die te huur staan doemen aan de zuidoostkant zo af en toe op, maar voornamelijk aan de westkant is het een en al natuur, kronkelende wegen langs de kust, verlaten mijngroeven omringd door levenloze dorpjes. We kwamen onderweg sporadisch een andere auto of een iets te brede camper tegen. En het was hoogseizoen. De stranden werden wel druk bezocht en daar barstte het van de noord Italianen. Mensen met geld die weten dat je hier voor een week op het strand liggen en ongerepte natuur perfect zit, maar verder niet al te veel moet verwachten.

Sardegna-strand2 Sardegna 2014 017

Ik had te veel verwacht en bleef maar hopen op een geanimeerd Italiaans dorpje waar ik na vier jaar in dit land nog steeds zo blij van wordt. Eentje hebben we er gevonden en daarvoor moesten we met de pont naar een ander eiland, San Pietro. Het havenstadje Carloforte deed mijn hart sneller kloppen en mijn benen sneller lopen, waardoor ik daarna weer zin had om op het strand te liggen. Dat was fijn.

Carloforte Sardegna 2014 105 Sardegna 2014 117

Zuid Sardinië is prachtig vanwege de wilde natuur, de belachelijk blauwe zee en de uit de reisbrochure gescheurde stranden. Je zou er zoveel (mee) kunnen doen. Fietsen, wandelen, bergbeklimmen, vissen, zwemmen, duiken, snorkelen, varen, vogel spotten, kaas maken, mijnen bezoeken, archeologische ontdekkingen doen, kanoën, surfen, sterren kijken, schapen hoeden, kamperen, uitgaan; de mogelijkheden zijn eindeloos. Het kan ook wel, maar je moet heel goed zoeken, Italiaans spreken en tegen dichte deuren kunnen. Want die vind je hier helaas heel veel, in dit o zo rijke, armste deel van Italië.

 

4 gedachtes over “Sardinië; het eiland van de oneindige mogelijkheden

    • Stef…gaat helemaal goedkomen! Als je niet op zoek bent naar typisch toeristisch vermaak en je jezelf goed kunt bezighouden op dit werkelijk prachtige eiland, heb je de vakantie van je leven! Ik ben het dus niet helemaal eens met de samenvatting hierboven. Er is echt genoeg te doen, te bekijken en als je het echt niet meer weet zijn er excursies genoeg. Maar Sardegna is een eiland om te voelen, om te beleven en te genieten van het prachtige taaltje en van een volk dat inderdaad niet typisch Italiaans is (als dat er al zou zijn) maar echt wel sociaal en behulpzaam, aardig en grappig en gezellig is. Je kijkt je ogen uit op dit tropische eiland in Europa, vol met archeologie en bezienswaardigheden. Ik ben na 7 jaar nog steeds verliefd op dit eiland en ik ontdek met elke reis weer nieuwe dingen, kan zo bladzijdes vol typen…..Dus heel veel plezier en laat het ons ff weten via een blog?

      • Hoi Danielle, fijn dat je zo’n heerlijke ervaring hebt gehad met dit prachtige eiland! Ik weet zeker dat Sardinië in zijn geheel fantastisch is; ik heb ook ontzettend van de schoonheid genoten. In het zuiden doen ze alleen jammer genoeg erg weinig om die schoonheid makkelijk bereikbaar te maken bij toeristen en dat vind ik jammer. Het is het namelijk wel waard! Ik ontdek graag nog eens andere gedeeltes van het eiland en zal dan ongetwijfeld een hoop moois ontdekken en wellicht ook verliefd worden. Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.