Ferragosto

Het is augustus en dat betekent dat Italië praktisch de hele maand gesloten is. Nou, je kunt er wel lekker vakantie vieren, maar menig Italiaan doet in augustus gewoon even helemaal niks. Waarom? Vanwege Ferragosto.

Italië is in augustus gesloten | Foto: Flickr - Emanuele

Italië is in augustus gesloten | Foto: Flickr – Emanuele

De nationale feestdag Ferragosto  valt op 15 augustus en op die dag lijkt Italië helemaal stil te staan. Winkels gaan dicht, restaurants sluiten hun deuren en in geen enkel kantoor wordt de telefoon nog opgenomen. Maar wat wordt er dan eigenlijk gevierd? Ferragosto komt van de Latijnse zin: Feriae Augusti, oftewel feestdagen (ter ere van) Augusto. De Romeinse keizer Ottaviano Augusto stelde hiermee 2000 jaar geleden de inwoners vrij van werk tijdens de zomerse hitte. Dat de maand zijn naam draagt is dan ook geen toeval.

Tegenwoordig wordt alleen de 15e van de maand bedoeld met Ferragosto, maar vroeger werd er dus de hele maand mee aangeduid. Feesten, banketten, markten, dansavonden, uitstapjes en het uitwisselen van kleinigheden waren typerend voor de gehele feestelijke periode. De Italianen van nu houden deze traditie nog steeds hoog en genieten intens van hun vakantieperiode vol eten, drinken en vrolijk zijn. Zoals toen, gebruikt men nu ook de vakantietijd om even het werk te laten voor wat het is. Al was het vroeger om bij te komen van het zware werk in het veld, is het nu de enige manier om even achter de computer op kantoor vandaan te komen.

Lekker wandelen over het strand...

Lekker wandelen over het strand…

Om de warmte van de zomerzon zolang mogelijk te behouden werden er vroeger op de vooravond van Ferragosto grote kampvuren ontstoken. Deze moesten het onvermijdelijke dalen van de zomerse temperaturen uitstellen en de tijd van zonovergoten dagen ietwat doen verlengen. Ook deze traditie heeft zich voorgezet, ware het in een wat modernere vorm inclusief gitaren, biertjes en aangeschoten jongeren.

Naast het vuur, had ook het water een magische betekenis. De oude Romeinen dompelden zich onder in de zee, meren of de rivieren om na de rustperiode helemaal fris en fruitig de herfst, die werk aan de winkel betekende, tegemoet te gaan. De welverdiende pauze werd zo ritueel afgesloten met een frisse duik in water met zuiverende werking voor zowel lichaam als geest. Wie weet stamt onze Nieuwjaarsduik daar ook wel van af!

Ferragosto is van origine een heidens feest. Aangezien het met veel verve wordt gevierd en er ook religieuze verbintenissen aanzitten, heeft de Katholieke Kerk de viering aangegrepen om er zijn eigen feestje van te maken. Natuurlijk werd het vrij van duivelse rituelen gemaakt en daarna tot een Katholieke traditie omgedoopt. En zo wordt op 15 augustus de Maria-Tenhemelopneming of, in de volksmond, de Maria Hemelvaart gevierd met een mix van Christelijke en heidense rituelen.

In de maand augustus zijn we op vakantie

In de maand augustus zijn we op vakantie

Een Italiaans gezegde luidt als volgt: ‘Per san Rocco la rondine fa fagotto’ (Op Sint Rocco gaat de zwaluw er vandoor). Sint Rocco valt op de zestiende, de dag na Ferragosto, en de zwaluwen die tot die tijd op de rode Italiaanse daken verbleven gaan plots op zoek naar warmere oorden. Vanaf dat moment begint de zomer dus al op zijn einde te lopen en voelt de Italiaan de veeleisende herfst al dichterbij komen. Nog even lekker volop genieten dus die laatste twee weken van augustus!

De zomer wordt tot aan de laatste druppel uitgeknepen en activiteiten zoals cursussen of sporten beginnen echt pas weer half september of zelfs pas in oktober. Eind april, begin mei begint men ook al met het langzaam wennen aan het zomerse ritme en start niemand meer met een bezigheid die na de zomer (lees in de herfst) ook wel opgepakt zou kunnen worden. Zo duurt de periodo festivo bijna een kwart jaar en houden ze er echt een ander ritme op na vergeleken bij ons relatief haastige volkje. Italië is waarschijnlijk mede daardoor ons ideale vakantieland.

4 gedachtes over “Ferragosto

  1. We hebben in Lido Adriano aan de Adriatische kust heel wat keer het feest meegemaakt!
    Vooral voor de kinderen was het gooien met waterballonnen een feest waar ze naar uitkeken!
    Op het strand was niets veilig, met hele groepen de zee in en dan eruit rennen met emmers vol water om de mensen op het strand mee nat te gooien! Wat een “geweldige tijd”! Ciao, ciao! x

    • Scherp gezien! In Florence zeggen ze ook wel: ‘Fo festa‘ (ik ben vrij), vandaar dat ik ‘m zo gebruikt heb. Festivo is inderdaad meer feestdagen en estivo zomers. Ach ja, voor de Italianen is de zomer één groot feest ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.