Kopje koffie loodgieter?

Het bidet lekt. En het toilet nu ook. De halve badkamer staat dus steeds onder water en dat is niet erg prettig. Wat doe je dan? Dan bel je de loodgieter. Let hierbij op het woordje de. Je belt hier namelijk je vaste loodgieter en niet zomaar een willekeurige loodgieter. Maar wie is onze loodgieter dan? Dat weet de huisbaas vast wel. We achterhalen via hem het nummer van l’amministratore van het gebouw en die geeft ons vervolgens weer het nummer van ‘onze’ loodgieter.

Foto: Flickr - Jack Zalium

Foto: Flickr – Jack Zalium

Tuut, tuuut, tuuuut, tuuut. Na ongeveer een minuut luisteren naar een wachttoon wordt er opgenomen. ‘Wie is dit?’ Een beetje verbaasd reageer ik met: ‘Ehm, ik ben Sophie en ik heb een loodgieter nodig…’ ‘Wie is dit? Wie?’ ‘Ja, pronto, Ik ben een persoon die een loodgieter nodig heeft. U bent toch een loodgieter?’ ‘Ja, ik ben een loodgieter, maar ik ken u niet. Wie heeft u mijn nummer gegeven?’ Op dat moment wist ik even niet meer hoe mijn vriend aan het nummer was gekomen en zei: ‘Wat maakt dat nou uit? Ik heb een loodgieter nodig dus ik bel u. Wilt u niet werken?’ ‘Ik ben nu met een belangrijke klus bezig, ik weet niet of ik tijd heb. Bel morgen maar terug.’ ‘Of ik bel iemand die wel tijd heeft.’ En ik hing op.

Hoe kun je in vredesnaam zo ontzettend onbeschoft zijn tegen een potentiële klant? Iemand die jou wil betalen voor je diensten. Iemand die je brood, of in dit geval je pasta, op de plank sponsort. Alleen maar omdat ik niet noemde wie hem had aangeraden. Onbegrijpelijk. Ik vertelde het verhaal aan mijn vriend en hij vond het ook belachelijk. Enfin, die man krijgt van mij dus geen kopje koffie.

Funny guy... Foto: Flicker - cncphotos

Funny guy… Foto: Flicker – cncphotos

Nu ga ik, na toestemming van onze huisbaas, maar lukraak op het internet zoeken naar een idraulico. Dit is echter zeer ongebruikelijk aangezien je hier bij vrijwel elke dienst die je nodig hebt gebruik maakt van je kennissen netwerk. ‘Ik ken wel een goeie, hier heb je z’n nummer. En wel zeggen dat je mij kent hè.’ Eerder begreep ik hier niet zo goed het nut van, maar na schade en schande, en onbeschofte loodgieters, wijs te zijn geworden, weet ik hoe belangrijk het is om hier ‘iemand te kennen.’

Een gaat een bepaald vertrouwen, of een bepaalde zekerheid, gepaard met het aanbevelen van een dienstverlener. Als die tandarts mij een loer draait, die schoonheidsspecialiste mij in een lelijk eendje omtovert of die loodgieter mijn buizen doorzaagt, dan kan ik degene die de aanbeveling heeft gedaan daar verantwoordelijk voor houden. Hij slaat dan namelijk een modderfiguur en zorgt er dus wel voor dat zijn tip waardevol is. Dat hij zijn dienstverlenende kennis even belt van te voren en aankondigt dat ik contact op ga nemen, is ook niet ongebruikelijk. Hierbij wordt de dienstverlener in kwestie op het hart gedrukt om mij ‘goed te behandelen’ (oftewel korting te geven). En zo slaat mijn kennis twee vliegen in één klap: hij regelt een nieuwe klant voor de dienstverlener en hij levert mij een vriendendienst. En zo helpen we elkaar allemaal op weg. Het blijft een bijzonder land.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.