Koffie verkeerd?

Het is gebeurd. Voor ik het wist zei ik het. Ik stond er zelf ook van te kijken, maar ik kon er niks meer aan doen toen ik het eenmaal had gezegd. Un caffè macchiato, grazie. En de beste man pakt eenvoudigweg een cappuccino kopje. Alsof ik een wereldramp wil bestrijden zeg ik snel: in tazza piccola, scusa. Deze barista kent mij niet aangezien ik me niet in mijn buurtbarretje bevind en dus vergeef ik hem direct de grove fout. Ik bedoel, natuurlijk gaat een ‘bevlekte espresso’ in een klein kopje. Anders zit er te veel melk bij en dan proef je de koffie niet meer goed.

Zó hoort dat; klein kopje, met liefde.

Zó hoort dat; klein kopje, met liefde.

Excuse me? Wil je nou echt serieus zeggen dat je een voorkeur hebt voor een bepaald type kopje voor een bepaalde soort koffie? Dit gebruik vond je toch altijd van de gekke? Wat maakt het nou uit welk kopje er wordt gebruikt voor je koffie? Als er maar cafeïne in zit en het niet totale bocht is. Nee, die Italianen met hun glazen kopje, porseleinen kopje, groot kopje, klein kopje, warm kopje, koud kopje, weinig koffie, veel koffie, weinig melk, veel melk, met schuim, zonder schuim, hete melk, lauwe melk, zal ik nog even door gaan? Achterlijk. Totdat je hier dus te lang woont blijkbaar.

Che bel cappuccino!

Che bel cappuccino!

Met de tijd ga je meer proeven, anders proeven, misschien wel beter proeven. Dingen die je eerst niet eens opvielen, kun je je nu niet meer anders voorstellen. Zoals the classic: de cappuccino ná het diner. Mijn moeder is er gek op. En mijn vriend lacht zich elke keer weer drie keer in de rondte als ze in een restaurant, na een royaal maal, un cappuccino bestelt. Thuis in Nederland wordt het zelfs zoveel gedronken dat het onderhand is afgekort naar cappu. Ik bedoel maar.

Waarom gaat dat dan niet volgens de Italianen, en onderhand dus ook niet meer volgens mij, de geassimileerde Nederlandse? Nou, ten eerste, melk vult nogal en dus is zo’n bak machtige melkschuim een onmogelijkheid om weg te werken na de meer gangen tellende dis. Ten tweede wordt het als een zoetigheid gezien die alleen te combineren valt met een mierzoete croissant. ’s Ochtends. Tot 11:00 uur. Daarna is de ‘koe dood’ zoals Saskia van Ciao tutti mooi vertelt in dit vermakelijke verhaal.

Mmm...

Natuurlijk is het allemaal een kwestie van smaak en gewenning, maar ik moest wel om mezelf lachen toen ik dus blijkbaar ook een voorkeur had gecreëerd voor mijn koffie ritueel. Langzaamaan verander ik in een Italiaanse die zich veilig voelt bij gewoontes, tradities en ongeschreven regels (waar wel heel streng aan vast wordt gehouden). Maar wat wil je als je al bijna vier jaar (!) in Italië woont. 1 augustus 2010 begon mijn avontuur in Florence. Nooit gedacht dat ik toen een caffè macchiato uit een cappuccino kopje ooit verkeerde koffie zou noemen.

6 gedachtes over “Koffie verkeerd?

 1. Leuk stuk weer! En herkenbaar voor deze Nederlandse, die niet in Italië woont, maar daar wel naar verlangt.
  Laatst ging ik lunchen met een vriendin bij Guliano (op de Meent waar ook het jou welbekende Napoli zit).
  Superadres voor Italiaanse broodjes en salades. Alleen dat want om vijf uur sluiten ze de tent.
  Na mijn eten bestel ik steevast een espresso. Ook in Nederland. Niet alleen omdat ik niet belachelijk gemaakt wil worden (“is vast een Nederlandse”), maar ook omdat ik dat erg lekker vindt.
  Mijn vriendin wilde liever een caffè macchiato.
  En ja hoor, daar kwam onze bestelling : een ienimienie koffietje en ……… een latte macchiato, want het woord macchiato kende de jonge Nederlandse serveerster wel.
  Dus het ienimienie koffietje met een wolkje melk werd een sloot melk met een wolkje koffie.
  Ze wilde hem san maar accepteren want de serveerster keek nogal beduusd, maar ik, die niet in in Italië woont (laatst wel een maandje) maar er al 23 jaar over de vloer komt, vond dit zonde en regelde voor haar het kleine kopje met het wolkje.
  Moraal : Sophie ik snap je helemaal !!

  • Dank je Edith! Wat een leuke reactie :). Haha, mooi verhaal en goed geregeld! Ik ben in Nederland ook altijd bang dat ik zo’n hele melkfabriek voorgeschoteld krijg als ik een caffè macchiato bestel… Grazie, ciao! Xx

 2. Ja hoor, gisteren weer meegemaakt na een heerlijk etentje. Graag een cappuccino vroeg iemand, Ton en ik kijken elkaar dan alleen maar aan en glimlachen! Uitleggen heeft geen zin, krijg je toch steevast het antwoord, ik woon toch in Nederland! Laat maar! Je verhaal was weer leuk! Ciao Sophie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.