Trouwen in Italië

Trouwen in Italië, hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Is dat anders dan in Nederland of komt er veel overeen? Wat is nou echt typerend voor een Italiaanse bruiloft? Wat is gebruikelijk en wat absoluut niet? Je weet het pas als je er zelf eentje hebt meegemaakt.

Ik ben zelf niet even tussendoor getrouwd, hoor. Dat liet ik aan een van de vrienden van mijn wie-weet-ooit aanstaande over. Het was voor mij trouwens niet de eerste keer dat ik een Italiaanse bruiloft bezocht. Een jaar geleden beleefde ik mijn eerste matrimonio Italiano die ik voor De Smaak van Italië beschreef.

Dat het er anders aan toe gaat dan in Nederland is een understatement. Dit kon mijn vriend ook van zijn kant bevestigen toen hij zijn eerste matrimonio Olandese bezocht. Waar zit ‘m ’t verschil dan in? Ga gewoon even mee en dan merk je het vanzelf.

Bruiloft-14

Een half jaar geleden wordt mijn vriend mondeling op de hoogte gebracht van het heuglijke feit aangaande zijn maat Riccardo en zijn vriendin Sara. Een leuke kaart komt er blijkbaar niet aan te pas. Na een jarenlange verkering en de geboortes van twee zoons hebben ze besloten te gaan trouwen. In juni zou het gaan gebeuren en ik was ook uitgenodigd ondanks dat ik het gelukkige stel nog nooit had ontmoet. Nu heeft dit meer met de organisatie talenten van mijn vriend te maken dan met zijn Italiaanse bloed, maar toch, zes maanden later ga ik dus naar een bruiloft van mensen die ik nog nooit heb gezien. Prima, maar dat zou ik zelf dus absoluut niet willen op mijn eventuele trouwerij.

Enfin, de trouwceremonie vindt op de feestelijke dag uiteraard plaats in de kerk. Zoals jullie eerder in het verhaal over de (schijn)heilige communie hebben kunnen lezen, gaan de kerk en ik niet zo goed samen. Rechtovereind staande nekharen, omhooggetrokken wenkbrauwen en lichtelijke irritatie zijn hierbij meestal de gebruikelijke bijwerkingen. Zo ook deze keer. Na h
et schudden van de handen van wildvreemden en ze pace – vrede, te hebben gewenst, mogen we eindelijk het stel massaal met rijst bombarderen. Dat die kleine korreltjes tussen je boezem terechtkomen deelde de kersverse bruid even luidkeels mede.

bruiloft-1

Zij gingen foto’s maken en wij gingen naar de droomlocatie waar de festiviteiten zich zouden voortzetten. Een agriturismo dat op een waar sprookjeslandgoed lijkt, verwelkomt de ruim 300 gasten met een antipasto buffet waar je een derde wereld land mee de derde wereld uit zou helpen. ‘Opletten! Dit is namelijk pas het voorgerecht’ zeg ik tegen mezelf. Buffetten en ik zijn nou eenmaal beste vrienden en dus lukte dat opletten voor geen meter. Een bordje met 10 verschillende kazen, dan een bordje met rauwe ham, salami, mortadella en carpaccio, dan een bordje met wat brood en smeersels, dan een bordje met minihapjes. En ga zo maar door. Natuurlijk was de prosecco ook in overvloed beschikbaar en zo was ik na tien minuten eigenlijk al wel weer klaar om naar huis te gaan.

Bruiloft-2Bruiloft-3Bruiloft-4

 

Bruiloft-15

Een bandje speelt wat muziek, de zon zakt langzaam achter de Toscaanse heuvels en de alcohol doet steeds beter zijn best. Oja, we moeten ook nog aan tafel. Strak vergeten. De tafels zijn eigenlijk altijd ingedeeld per vrienden-, of familiegroep. Dit voorkomt enige potentiele mengeling tussen de gasten en dat is wel zo veilig. De mensen waar je dus altijd al mee bent zijn ook vanavond weer je tafelgenoten. Gelukkig komt het bruidspaar af en toe hun verplichte rondje doen en vraagt of het allemaal goed gaat. Nog zoiets waar ik op mijn feestje geen zin in zou hebben. Ik mag toch zeker zelf ook gewoon genieten van het eten?!

Bruiloft-6Bruiloft-7Bruiloft-9Bruiloft-10

Het diner is niet zomaar een diner natuurlijk. Vanavond konden we genieten van twee soorten pasta, een overdadig vlees buffet vers van de grill, wat bijgerechten en naderhand een toetjes buffet van hetzelfde formaat als het antipasto buffet. En dan natuurlijk nog de gigantische bruidstaart. En ik zat eigenlijk al vol vóór het diner.

Bruiloft-11

Met overvloed laat je de gasten weten dat je goed voor ze wilt zorgen, je laat je welstand zien en verzekert jezelf ervan dat niemand, maar dan ook niemand zal durven zeggen dat het aanbod karig was. Deze waarden tellen in Italië veel zwaarder en de uitdrukking ‘als het op is, is het op’ heb ik hier dan ook nog nooit horen zeggen.

Na het diner was er tijd voor wat ludieke spelletjes waarna ik direct onze vriendenkring heb gewaarschuwd dat ik geblinddoekt voelen welke enkel van mijn partner is niet heel vermakelijk vindt. Kom maar met iets beters op te proppen. Of eigenlijk, met iets persoonlijkers. De personal touch mist namelijk vaak op de ietwat formelere bruiloften vergeleken bij de Nederlandse ‘feesten totdat je erbij neervalt’ aanpak.

Bruiloft-12

Maar ja, ik woon hier en zoals mijn stiefvader zou zeggen, ik doe het met een Italiaan. Dus. Dan moet je een gulden middenweg vinden. Een Italiaanse bruiloft in Italië en een Nederlands feest in Nederland? Ik zie het wel zitten. En wie weet komt het er ook echt van. Ik heb namelijk als klap op de vuurpijl het felbegeerde boeket gevangen aan het eind van de prachtige avond… Dat gaat wat worden.

Bruiloft-13

7 gedachtes over “Trouwen in Italië

 1. Hoi Sophie,

  Weer wat geleerd over Italië.
  Ze keken hier af en toe even fronsend naar me als ik weer hardop moest lachen terwijl ik je blog net zat te lezen.
  Afijn, je weet hoe je een Italiaanse bruiloft moet vieren, met een megabuffet, alleen voor jou. Bovendien heb je het boeket gevangen, dusssss … 😉
  Xx Edith

 2. Ha Sophie! Ik heb het nog eens nagelezen maar dit staat op internet voor het vangen van een bruidsboeket!
  “Het meisje dat het bruidsboeket dan weet te vangen, zou de volgende zijn die gaat trouwen”!!!!!!
  Ga maar vast sparen, want zo´n buffet lijkt me heerlijk!!! hahaha!!!! Gemeen he, maar je blog was weer erg leuk! Veel plezier vanavond! Ciao, ciao! xx

 3. Grappig om zo’n kijkje op een buitenlandse bruiloft te nemen. En wie weet ben je inderdaad de volgende die gaat trouwen, aangezien je het bruidsboeket hebt gevangen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.