Laat de ballen niet vallen

‘Lieverd, ik denk echt dat Italië gaat winnen vanavond!’ Een dodelijke blik wordt mijn kant op geworpen met daarachteraan een sneer met ‘wil je dat nooit, maar dan ook nooit meer zeggen!’ Mijn vriend pakt vervolgens zijn ballen vast en prevelt wat onverstaanbaars. Italianen bijgelovig? Hoe kom je erbij!?

Fratelli d'Italia...

Fratelli d’Italia…

‘Porta sfortuna, porta male.’ Het brengt namelijk ongeluk als je iets positiefs zegt over een aanstaande gebeurtenis zoals een examen, een sollicitatiegesprek of een voetbalwedstrijd. Wat je wel mag zeggen is in bocca al lupo waar dan met een crepi op geantwoord wordt. In de muil van de wolf – ik hoop dat hij crepeert, is dat in normaal Nederlands. Waarschijnlijk is dit een overblijfsel van de taal die herders en jagers er onderling op na hielden. De wolf was een van de grootste gevaren voor een kudde schapen of geiten, waar je beter niet aan ten prooi kon vallen. Het doden van een wolf werd gezien als een bijzondere prestatie, waardoor de succeswens oorspronkelijk ook zeer praktisch bedoeld was. (Bron: Ciaotutti.nl)

Het tegenovergestelde zeggen mag ook absoluut niet. ‘Italië gaat het volgens mij niet redden’ staat ongeveer gelijk aan een grove beledeging. Beter niets zeggen dus en gewoon schaapachtig de wedstrijd kijken. Maar wel op dezelfde plek als vorige keer want toen hebben ze ook gewonnen. De hele huiskamer wordt verbouwd en moet identiek zijn als de vorige opstelling. Stel dat je het niet doet en ze verliezen… Die verrekte bank heeft het dan gedaan.

Rossi

Mijn zwager doet al zes jaar lang bij elke wedstrijd dezelfde onderbroek aan. Dat moet geluk brengen. Met de vraag of het wat betekent als ze ondanks die magische onderbroek toch verliezen kan hij niet zoveel. Better safe than sorry. Hij reageert lacherig als er wordt gevraagd of hij ‘m wel wast tussendoor.

Als we het dan toch over onderbroeken hebben, wil ik het aanraken van de edele delen ook gelijk even benoemen. Dit werkt namelijk ongeluk afstotend. Voor vrouwen is de linker borst de geluksbrenger. Je kunt het voor de gein eens uitproberen. Zeg tegen een willekeurige Italiaan: ‘ik hoop dat je een veilige reis zult hebben’ en er wordt direct naar één van de twee intieme lichaamsdelen gegrepen. Of naar ijzer, wat ze met de pink en de wijsvinger naar beneden wijzend aanraken. Ons wat houterige ‘even afkloppen.’ Ach ja, als het werkt, geef ze eens ongelijk!

'Super Mario' Balotelli look-a-likes

‘Super Mario’ Balotelli look-a-likes

We gaan naar het strand morgen. Even lekker relaxen. Voor mijn vriend is er waarschijnlijk weinig relaxen bij want om 18:00 uur speelt Italië. Hij is nu al zenuwachting en bijt de binnenkant van zijn wang compleet aan gort. Om 17:00 uur moeten we klaar zitten. Op de bank. In dezelfde hoek. Op dezelfde plek. Alsof hij zelf meespeelt kijkt hij vol spanning, met ingehouden adem naar het beeld. De minuten tikken voorbij en pas op het einde, pas als het allerlaatste fluitsignaal heeft geklonken, ademt hij uit en is hij weer aanspreekbaar. Althans, als ze hebben gewonnen dan. Wish me luck, of beter van niet. Nou ja, weet ik veel. Fijne wedstrijd!

 

Een gedachte over “Laat de ballen niet vallen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.