Andiamo in campeggio!

Juni zit er aan te komen en dus ga je dan, zoals het een echte Italiaan betaamt, in de zomerstand. ‘Wat gaan we doen dit jaar?’ De klassieke vraag die deze dagen in iedere familie wel een keer over tafel gaat. Ver weg of gewoon weer lekker kamperen in eigen land? Sì, andiamo in campeggio! zullen de kinderen uitgelaten roepen.

Foto: Wikimedia Commons Gigillo83

Foto: Wikimedia Commons Gigillo83

Kamperen; de Italianen zijn er dol op tijdens de zomervakantie. Het liefst zouden ze, net als i bambini, van begin juni tot eind augustus op de camping zitten. Natuurlijk moet er ook gewerkt worden en is augustus voornamelijk de maand van de Italiaanse invasie (na de Duitse en de Nederlandse) op de campeggi italiani. Scholieren hebben echter wel de luxe van drie maanden lang he-le-maal niks doen. Drie kwart jaar leerstof verdwijnt zo iedere vakantie weer mee de golven in…

Nu denk ik bij kamperen direct aan een tent. Bij de combinatie van een Italiaan met een tent gaat er vervolgens iets mis in mijn hoofd. Die twee passen namelijk totaal niet bij elkaar. Dat lijkt l’italiano ook zo te vinden en heeft daar iets op gevonden: il roulotte – de caravan (spreek uit: kaarrraavaan). En wat voor één! Jaar in jaar uit wordt hetzelfde stuk grond op de favoriete camping gereserveerd en hierop wordt het woonhuis zo goed mogelijk nagebootst. De uitrusting bestaat uit een buitenkeuken in een aparte tent, groen tapijt dat gras moet voorstellen, een non-stop schallende TV, meubilair dat het gemiddelde huishouden niet eens thuis heeft staan en een oma die er permanent de wacht houdt.

Tijdens lunchtijd is het spontaan een drukte van jewelste rond il roulotte en tovert de moeder des caravans een mooi drie gangen menu op tafel. Ze hebben die buitenkeuken immers niet voor niets meegenomen. Na de dis wordt er een uiltje geknapt en vervolgens trekt la famiglia weer naar de zee of het zwembad. Maar vooral bij de laatste nooit zonder badmuts en slippers.

Lekker in het zwembad - mét badmuts. Foto: Allcamps.nl - Camping Mare Blu

Lekker in het zwembad – mét badmuts. Foto: Allcamps.nl – Camping Mare Blu

Op blote voeten rondrennen? Een Italiaan niet gezien. Ze houden hun slippers aan alsof hun leven er van afhangt. Dit om te allen tijde besmettingsgevaar te voorkomen. De verplichte badmuts in het zwembad verrassend? Het is inderdaad even wennen, maar er drijven daardoor wel een stuk minder haren in het water. Wel zo prettig tijdens het baantjes trekken om de extra kilo’s van de pasta en de pizza er weer af te krijgen. Italianen zijn erg op hygiëne gesteld en zo dus ook in het zwembad. Voor hen is la cuffia op het hoofd dus ook geen enkel probleem.

In en rondom het zwembad worden ook veel activiteiten georganiseerd door het vaak vreselijk vrolijke animatie team. Volleyballen, tennissen, acquarobics: noem maar op. Bocce is ook een klassiek Italiaans tijdverdrijf. Dit is een soort Jeu de Boules dat op een speciale baan door voornamelijk oudere mannetjes wordt gespeeld. De allerkleinste worden vermaakt in de mini club waar ze met leeftijdsgenoten de tijd van hun leven hebben. Dansjes instuderen is hierbij de absolute favoriet.

Allemaal...! Foto: Allcamps.nl Camping Etruria

Allemaal! Foto: Allcamps.nl Camping Etruria

Dit vertier is echter niet alleen voor de piccoli weggelegd, ook de oudere generaties staan graag op de dansvloer om avond in, avond uit dezelfde danspasjes te herhalen. Dit bijzondere fenomeen heet balli di gruppo en wordt ook graag op zondagmiddag in de buurtsoos door Italianen op leeftijd beoefend. In georganiseerde groepen bewegen ze vloeiend van links naar rechts en gooien er af en toe een huppeltje, een pirouette of een klap tussendoor. De muziek waarop deze groepsdans wordt uitgevoerd is van het kaliber Frans Bauer en de strenge gezichten die men er bij trekt maakt het aanschouwen ervan daardoor extra vermakelijk. Op en top genieten!

Zin gekregen om dit allemaal aan den lijve te kunnen ervaren en ook lekker in Italië te gaan kamperen dit jaar? Kijk voor een echte campeggio italiano op Allcamps of Roan voor eindeloze inspiratie en… andiamo in campeggio!

2 gedachtes over “Andiamo in campeggio!

  1. Leuk verhaal! Wij zijn 1x in “campeggio” geweest! Precies zoals je het beschrijft!
    Daarna toch maar voor “agri” gekozen :)!!! Daar hoef ik gelukkig geen “balli di gruppo! te doen, haha!!!
    Ciao a prestissimo! x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.