Even naar het postkantoor

Even naar het postkantoor. Even mijn adres wijzigen. Even wat geld storten. Nou, laat dat even maar weg. Dat mijn adres wijzigen wat meer voeten in de aarde zou hebben dan even op internet wat invullen, op verzenden klikken en klaar is Kees, wist ik al. Ik had, strategisch als ik ben, een week eerder al de juiste formulieren gehaald om die thuis rustig in te kunnen vullen. Met paspoort, belastingnummer en ingevuld formulier in de aanslag ging ik vol goede moed op weg naar het postkantoor. Ik had er voor de zekerheid wel de hele ochtend voor uitgetrokken want bij die grappenmakers daar weet je het maar nooit.

Je moet bij Le Poste altijd netjes een nummertje trekken en dat hoeft in principe niet zo ingewikkeld te zijn. Nu kun je uit vier verschillende types diensten kiezen die ieder hun eigen letter hebben en daar begint het gesodemieter. Ik wil namelijk mijn adres wijzigen én wat geld op mijn grandma-style spaarboekje zetten. Welk type nummertje kies je dan? Die van de financiële diensten, die voor de postbezorging of die speciaal voor de rekeninghouders van deze Italiaanse versie van onze goude ouwe postbank? Ik ga voor de laatste aangezien ik toch een voorkeursbehandeling verwacht omdat ik geld bij ze stort.

Het enthousiasme straalt er vanaf

Het enthousiasme straalt er vanaf

Het systeem dat bepaalt wie aan de beurt is lijkt bestuurd te worden door een schizofrene chimpansee die opzettelijk probeert een zo onlogisch mogelijke volgorde aan te houden. Nu was het vandaag gelukkig rustig en kon ik na P150, F060, met mijn E011 naar de juiste sportello (loket). Ik heb geluk. Ik kom namelijk niet voor de medewerker te staan die is aangenomen wegens zijn handicap en eigenlijk dit werk helemaal niet wilt doen. Nee, ik word begroet door een net iets te opgewekte man die een beetje in de hippie periode is blijven hangen. Zijn bijna geforceerde positieve insteek en jaren zestig air doen mij vermoeden dat hij deze houding wel aan moet nemen om enigszins mentaal gezond te blijven. Werken bij het postkantoor in Italië is namelijk de meest geestdodende baan ooit, naar mijn inzien dan. De tegen het depressieve aan uitziende mensen die je met ongezonde tegenzin een weg helpen banen door de jungle van formulieren, gegevens, handtekeningen en documenten lijken mijn veronderstelling te bevestigen. Maar misschien moet je zoiets eerst ervaren voordat je hierover kunt oordelen.

That's me!

That’s me!

Mijn vrolijke Frans legt met een brede glimlach uit dat ik helemaal voor niks mijn paspoort gegevens, belastingnummer en oude adres voor de tweede keer onderaan het stortingsformulier heb ingevuld. Ik reageer hier op mijn beurt iets minder vrolijk op met een ‘tis ook niet bepaald eenvoudig om hier wijs uit te worden.’ Hij roept blij ‘kijk, als je weet hoe het werkt is het heel simpel, je hoeft alleen maar dit, dit en dat in te vullen en te tekenen.’ Ik laat het gaan en schuif weifelend mijn adreswijzigingsformulier naar voren.

‘Niet compleet, signora.’ Het oude adres moet namelijk twee keer onder elkaar opgeschreven worden en het nieuwe adres zelfs drie keer. Op hetzelfde formulier. Voor elke aparte rekening is er namelijk een nieuwe adresregel gereserveerd. Op de vraag of het goed is dat ik simpelweg herhalingstekens onder de adressen zet krijg ik vandaag voor het eerst een negatief antwoord. Het moet immers per rekening in het moderne DOS computersysteem worden gezet en zo moet de arme man dus ook drie keer mijn nieuwe adres invoeren. Gelukkig zijn er computers die dit soort overbodige handelingen voorkomen. O nee, dat is alleen in Nederland zo.

Kennen jullie deze nog, nog, nog...?

Kennen jullie deze nog, nog, nog…?

Lang verhaal kort. Het is gelukt. Ik heb geld gestort én ik heb mijn adres gewijzigd. Ik bedank de man vriendelijk en complimenteer hem met zijn positieve houding. Hij fluistert op vertrouwelijke toon: ‘als ik die niet zou hebben, zou ik gek worden hier.’ Ik geef ‘m groot gelijk.

6 gedachtes over “Even naar het postkantoor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.