Napolitaans voor beginners

1 maart gaat het gebeuren; mijn vriend en ik gaan samenwonen. Nu is dat niet zulk spannend nieuws aangezien ik de langdradige aanloop naar dit heuglijke moment al eerder met jullie deelde in casa dolce casa en in passo dopo passo. Voor mijn huidige huisbaas was het blijkbaar wel spannend nieuws, ondanks dat ik hem al een aantal maanden aan het voorbereiden was op mijn vertrek.

In de zomer stond ik ook al een keer op het punt mijn studio te verlaten, maar besloot toen op het laatste moment het toch niet te doen. Dat was voor mijn huisbaas niet zo leuk want die had de woning al aan iemand anders beloofd. Een fles wijn en een huurverhoging van €50 maakte dit euvel weer goed en we waren weer even goede vrienden als voorheen.

Hoppa! Elke maand handje contantje. Foto: Wikimedia Commons door Batataxpto69

Hoppa! Elke maand handje contantje. Foto: Wikimedia Commons door Batataxpto69

Hij was ooit een student van mij en doordat het goed klikte is er een vriendschap ontstaan. Toen ik ruim twee jaar geleden omhoog zat voor woonruimte bleek deze groot uitgevallen caravan de ideale oplossing. De huur was slechts €500 per maand; gas, water en licht inbegrepen. Een vriendenprijsje. Ook omdat in het contract stond dat ik maar €200 per maand zou betalen. Zo betaalde de beste Napolitaan minder belasting en ik minder huur. Ik vond het allang goed. Geen borg, geen officiële afspraken, gewoon alles op mondelinge overeenkomst.

Dit ging heel lang goed tot een kleine twee weken geleden. Ik heb even gewacht met hem in te lichten over onze grote stap, omdat ik er zeker van wilde zijn dat ik niet eenzelfde fiasco als in de zomer zou creëren. Toen het nieuwe contract binnen was heb ik hem direct opgezocht maar hij was niet thuis. Dan maar een onpersoonlijk berichtje over de telefoon. Zo ging er tenminste niet nog meer tijd overheen. Een enthousiast bericht van mijn kant met de veronderstelling dat het dit keer ook geen probleem zou zijn dat ik binnen een maand zou vertrekken, werd gevolgd door een uiterst koele mededeling dat de opzegtermijn drie maanden betrof. Die zag ik even niet aankomen.

Ik ben diezelfde avond nog met hem gaan praten en alles leek toen al snel weer koek en ei. We zouden wel een oplossing vinden. Gelukkig. Twee dagen later krijg ik opnieuw een emotieloos bericht waarin hij aangeeft dat het toch wel lastig is om iemand binnen 20 dagen te vinden en dat ik anders maar gewoon twee maanden huur moet betalen. Huh? Eergisteren was alles nog ontspannen en amicaal en nu dit. Ik was erg in de war.

Ik vroeg al mijn studenten om raad. Zo hadden we immers weer een interessant gespreksonderwerp. Mijn Sardijnse student vertelde mij dat dit heel gebruikelijk is voor Napolitanen en dat ze eerst het meest extreme noemen wat in ze opkomt en dat dit eigenlijk betekent: laten we het er over hebben om tot een compromis te komen.

Een foto uit de advertentie

Een foto uit de advertentie

Hollands als ik ben neem ik alles letterlijk en leef ik bij de regel afspraak is afspraak. Ik had dus allang bedacht dat ik dit probleem (lees: zijn probleem) wel even ging oplossen. Ik heb in mijn proactieve spirit overal advertenties opgehangen en op internet geplaatst en voordat ik het wist werd ik overspoeld met aanvragen om het huis te komen bekijken. Ik dacht dat ik gek werd.

Nu weet ik dat er zeker wel iemand bij zit die het huis overneemt en bespaar ik me twee maanden huur betalen, maar wat mijn Sardijnse student me vertelde blijft door mijn hoofd spoken. Wat als ik helemaal niks had gedaan? Wat als ik ook maar wat had geroepen en vervolgens gewoon weg was gegaan? Wat als ik de aanvaring aan was gegaan en niet direct een oplossing voor zijn probleem had gezocht? Het antwoord moet ik mezelf deze keer schuldig blijven. Een volgende keer raadpleeg ik eerst mijn handboek Napolitaans voor beginners, neem ik dit soort situaties met heel wat kilo’s zout en zet pas dan eventueel wat stappen in de ander z’n richting. Of, dat ga ik in ieder geval proberen.

In het tekstboek dat ik gebruik voor mijn Nederlandse lessen kwam deze uitdrukking toevallig voorbij deze week

In het tekstboek dat ik gebruik voor mijn Nederlandse lessen kwam deze uitdrukking toevallig voorbij deze week

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.