Passo dopo passo

Via Pisana, dat is de naam van mijn toekomstige straat. En niet alleen die van mij, ook die van mijn vriend. We gaan over anderhalve maand samenwonen en ik kan niet wachten om zo mijn leven hier naar een hoger plan te tillen. Na ruim twee jaar in een studio te hebben gewoond die meer aan een caravan dan aan een huis doet denken, is een driekamer appartement nu meer dan welkom. Maar ik vind het ook wel spannend. Wie weet wat voor Italiaanse streken er achter het vriendelijke voorkomen van mijn amore verborgen zitten? Andersom heeft hij dat net zo.

This is where the magic happens, or will happen

This is where the magic happens, or will happen

Hij vreest voor het verliezen van zijn vrijheid en hamert er op dat hij zijn vrienden wel regelmatig wilt blijven zien. Ik stel hem gerust en herinner hem eraan dat ik een ruimdenkende Nederlandse ben en geen possessieve, jaloerse Italiaanse. Ik voeg daar vervolgens aan toe dat ik dus ook niet van plan ben het hele huishouden op mij te nemen en de boel graag eerlijk wil verdelen. Fijn hè, zo’n geëmancipeerd type als vriendin?

Ik weet dat het allemaal best wel op z’n pootjes terecht gaat komen, maar het blijft altijd een tikkeltje eng zo’n grote stap. Voor mijn vriend helemaal omdat hij uit huis gaat; ver onder moeders paraplu vandaan, ver van zijn dorp tussen Pisa en Florence vandaan en ver van zijn jeugdvrienden vandaan. De straat waar wij in gaan wonen, vrij vertaald: de weg naar Pisa, loopt in principe helemaal door tot aan zijn dorp en dit stelt hem wat geruster. Zo voelt het toch net even iets minder ver weg allemaal.

De bevestiging dat wij het huis zouden krijgen was hoe dan ook geweldig nieuws voor ons beiden. Na wat uitgelaten vreugdekreten van mijn kant, volgde een serieuzere toon van zijn kant: ‘ik moet het nu dan toch echt thuis gaan vertellen.’ ‘Ja, dat lijkt me wel zo correct, ja.’ antwoordde ik. ‘Dat gaat wat worden,’ zei hij. Het lood in zijn schoenen was te horen in zijn stem. De band tussen moeder en zoon is hier extreem sterk en het gesprek met la mamma zou dus per definitie een slecht nieuwsgesprek gaan worden.

Italiaanse moeders nemen hun levensmissie zeer serieus en voelen zich dus ook snel aan de kant gezet als hun zoon voor “die andere vrouw” kiest. Met deze voorkennis heeft mijn vriend het heel diplomatiek aangepakt. Hij vertelde ten eerste dat hij er slechts over zat te denken om naar een huis in Florence op zoek te gaan. Zijn wens om dichter bij zijn werk te wonen, was hier de voornaamste reden voor. En natuurlijk ook om te kijken van wat voor pasta wij als koppel gemaakt zijn. O ja, en hij wilde ook graag wat meer onafhankelijkheid. Dit voegde hij er tussen neus en lippen door aan toe. Het nieuws werd aanvankelijk goed ontvangen. Een suggestie dat kopen verstandiger is dan huren volgde. En toen, een paar tranen. Arm mens. Ik zal goed voor ‘m zorgen hoor! Of beter, ik zal ‘m goed leren goed voor zichzelf te zorgen.

Koken, wassen, schoonmaken. Hij gaat het allemaal beleven!

Koken, wassen, schoonmaken. Hij gaat het allemaal beleven!

Dat wij allang een huis hebben geregeld en het contract zo goed als rond is, weet zijn moeder niet. Dit is helemaal niet erg, want zo kan ze langzamerhand wennen aan deze, ongetwijfeld, enorme verandering in haar leven. Ik mag dus op zondag bij de lunch ook niks zeggen. Stel dat ze hoort dat zoonlief over anderhalve maand het nest al verlaat. Die shock zou te groot zijn. Passo dopo passo, stap voor stap.

Dit geldt voor mijn vriend net zo trouwens. Hij is na de bevestiging spontaan ziek geworden. Hevige griep en zware verkoudheid. Met over de telefoon regelmatige updates over de precieze hoogte van de koorts. Ach ja, zo kan hij nu op de bank rustig wennen aan het idee dat zijn leven binnenkort ook naar een hoger plan getild gaat worden. In Florence, in Via Pisana, precies goed.

9 gedachtes over “Passo dopo passo

  1. Pingback: Napolitaans voor beginners | SoFlorence

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.