Capodanno

Ik ben er klaar voor. Ik heb zojuist mijn fiets drie verdiepingen omhoog gesjouwd en kan nu met een gerust hart voor de eerste keer hier Oud en Nieuw gaan vieren. Op dringend advies van ervaringsdeskundigen op het gebied van capodanno a Firenze, heb ik mijn fiets buiten vernielingsgevaar gebracht. Het is hier namelijk een casino – teringzooi van jewelste met de jaarwisseling. Er schijnt zoveel gedronken te worden dat la gente perde la testa – letterlijk vertaald: dat men zijn hoofd verliest. Nou, dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en je geliefde vervoermiddel veilig stellen, nietwaar?

In Nederland kan men er ook wat van; de nieuwsberichten over uitgebrande auto’s liggen nu alvast klaar om op 1 januari geplaatst te worden, maar een vreedzame feeststemming overheerst uit mijn ervaring met Oud en Nieuw wel. Hier schijnt het normaal te zijn dat flessen op straat kapot gegooid worden en dat alles wat los en vast zit vernield wordt, waaronder dus ook fietsen.

Florence ligt met de jaarwisseling steevast bezaaid met kapotte flessen. Foto: Wikimedia Commons Ildar Sagdejev

Op de vraag waarom er zoveel agressie bij dit feest komt kijken antwoordde een vriend laatst dat het waarschijnlijk komt doordat er een hoge druk op dit feest ligt. Elk gesprek begint nu met de vraag: wat doe je met Oud en Nieuw? En de dagen er na met: wat heb je met Oud en Nieuw gedaan? Je moet het per sé leuk hebben en, om het leuk te hebben drink je extra veel. En als je meer dan gebruikelijk drinkt ga je gekke dingen doen. Hij voegde er ook nog aan toe dat mensen zich volgens hem het hele jaar in moeten houden omdat ze een goede indruk moeten maken (fare bella figura) en dat ze zich op de 31e eindelijk mogen laten gaan. Ontploffingsgevaar geldt hier dus blijkbaar niet alleen voor het vuurwerk.

Over vuurwerk gesproken, in Napels zijn ze daar de grootste fanaten van. Ze zetten graag hun eigen vuurwerk in elkaar en gebruiken daar enthousiast vier keer de toegestane hoeveelhoud springstof voor. Ze noemen hun creaties dan trots bombe di Maradona, naar hun held, en dit jaar zijn er zelfs bombe di Obama en bombe di Mandela gesignaleerd. Lekker actueel. I Carabinieri zijn dus druk in de weer met de klopjacht op deze levensgevaarlijke explosieven, maar of ze alles in beslag kunnen nemen betwijfel ik. Ach ja, going out with a bang moet toch ergens op slaan.

Dan nog een Napolitaanse tip voor de dames. Draag vanavond rood ondergoed, dit brengt volgens de Napolitanen namelijk geluk tussen de lakens het aankomende jaar. Voeg daar ook nog een knallende vrijpartij aan toe na alle festiviteiten vannacht en je bent verzekerd van een jaar vol seksuele hoogtepunten. Waar wacht je nog op? Naar de HEMA voordat die sluit.

De mijne ligt al klaar...

De mijne ligt al klaar…

Oudjaarsavond is een belangrijke avond die vergezeld wordt door een Cenone, voor de oplettende lezer, inderdaad, een giga-diner. Dit kan buitenshuis of binnenshuis plaatsvinden, maar dat er veel en goed wordt gegeten staat vast. Vanwege de crisis is de trend met vrienden of familie bij iemand thuis flink tafelen. Zo’n diner buiten de deur kost namelijk al gauw €80,- en het geld uit de oude sok begint bij steeds meer families op te raken. Naderhand wordt er met spumante getoast op een mooi, en ongetwijfeld ook financieel voorspoedig, Nieuwjaar.

Wij gaan een feestje bouwen bij vrienden thuis. Zij is Nederlands, hij Italiaans. Zo ook een ander stel en wij natuurlijk. Er komen verder nog twee Italiaanse stelletjes. Iedereen neemt wat mee; lekker makkelijk en crisis verantwoord bovendien. Mijn vriend neemt bijvoorbeeld cous cous mee. Gemaakt door zijn moeder natuurlijk. En zo wordt het een avond vol Hollandse efficiëntie gecombineerd met een hele hoop Italiaanse heerlijkheden. Ideaal toch?

Buon Anno! Let op: die tweede n moet je echt uitspreken, anders wordt het Buon Ano en dat betekent goede anus. ‘Tis maar dat je het weet!

2 gedachtes over “Capodanno

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.