A domani

Mijn internet werkt niet goed en dat is vrij irritant als je recentelijk hebt besloten een blog te gaan schrijven. Ik sta op het punt om mijn pc uit het raam te gooien, als ik toch maar besluit naar de winkel van mijn internetprovider te gaan, die zich gelukkig praktisch onder mijn raam bevindt. Ik kom binnen en de vriendelijke eigenaar vraagt mij, ondanks de aanwezigheid van andere klanten, waar hij mij mee kan helpen. Ik leg mijn probleem uit terwijl ik een verontschuldigende blik richting de overige wachtenden werp. Zijn antwoord op mijn verhaal luidt: ‘O, dat is een beetje ingewikkeld, als het iets snels was geweest had ik het even tussendoor kunnen doen. Kun je een kwartiertje wachten?’ ‘Nee, dat kan ik niet, ik kom morgen wel terug, ik woon tenslotte toch hierboven.’

This is where the magic happens - als het internet werkt that is.

This is where the magic happens – als het internet werkt that is.

Zo gezegd, zo gedaan. Dit keer besluit ik mijn laptop en mijn internet USB stick mee te nemen. Nadat ik mijn verhaal opnieuw heb gedaan, denkt hij even diep na. Hij belt ondertussen de helpdesk voor een probleem van een andere klant en helpt een dame die haar beltegoed wil opwaarderen. ‘Over een kwartiertje zet ik het beltegoed erop, maar ik moet eerst even deze mevrouw helpen’ verzekert hij haar. Hij geeft de dame een bonnetje en zij blijft braaf wachten. Fijn, ik ben weer aan de beurt. Waarschijnlijk is het de USB stick die niet goed werkt. Maar dit weten we natuurlijk niet zeker. Het kan echter ook de SIM kaart zijn. Om dit te testen deactiveert hij mijn huidige SIM kaart en activeert hij een nieuwe. ‘Het kan tot 24 uur duren voordat deze werkt.’ ‘En mijn oude SIM kaart dan?’ ‘Die kun je weggooien, die werkt niet meer.’ ‘Dan zit ik dus nu zonder internet.’ ‘Eh ja, maar wie weet activeert de nieuwe zich binnen een paar minuten.’ De deur gaat open en de eigenaar kijkt verschrikt op. Een man met een zuid Italiaans accent komt met een zelfverzekerde air binnen en groet de eigenaar amicaal. Ik wacht wel hoor, ik ben hier pas een kwartier, denk ik bij mezelf.

De dame is er ook nog steeds en de eigenaar herinnert haar eraan dat hij het beltegoed straks zal opwaarderen. ‘Ja, maar ik moet nog betalen.’ ‘O ja?’ ‘Het bonnetje had je al gegeven’ zeg ik om te voorkomen dat hij die handeling opnieuw gaat uitvoeren. ‘Dat klopt ja, stom van me.’

De eerdergenoemde man stapt de deur weer uit en gaat druk bellend een sigaret roken. Zijn zelfverzekerde air is te verklaren; de beste eigenaar verklapt me dat het zijn baas is. Hij wordt hierdoor blijkbaar erg zenuwachtig en probeert tevergeefs grip op de chaotische situatie in zijn winkel te krijgen. Ondertussen raakt de batterij van mijn laptop steeds leger. Il capo, de baas komt weer binnen en besluit deze jongedame even uit haar misère te verlossen. ‘We gaan uw probleem oplossen en wel nu’ zegt hij vastberaden zijn gouden ketting vastgrijpend. Hij geeft een order aan zijn onderdaan: ‘geef me de nieuwe SIM kaart.’ Hij lacht vriendelijk naar mij en doet een poging me gerust te stellen door wat –naar zijn idee – kalmerende handgebaren toe te voegen. Hij stopt de SIM kaart vervolgens in mijn USB stick en de pc geeft aan dat de SIM ontbreekt. ‘Ja, het ligt zeker weten aan het stickie want hij leest deze gloednieuwe SIM niet eens.’ ‘Sorry hoor meneer, u bent natuurlijk de expert, maar volgens mij zit ie verkeerd om.’ ‘Hoe kan dat nou weer? Verrek, hij zat verkeerd om.’ Ondertussen zijn we een half uur verder.

Wowie

Wowie

Een dringend telefoontje houdt de eigenaar bezig en ik kijk verveeld om me heen. Overal lachen de meest mooie vrouwen mij toe vanaf ingenieus gephotoshopte reclame posters. Ja, die leiden je aandacht wel af, slimme marketing. De eigenaar én de baas buigen zich nu beiden over mijn casus en ze besluiten me een tijdelijke reserve SIM mee te geven met €5 tegoed erop. Een ander filiaal wordt gebeld voor nieuwe stickjes en ik vraag wanneer die er zullen zijn. De eigenaar verzekert mij dat, aangezien de baas er boven op zit, ze morgen ochtend hier zullen zijn. ‘Hoe laat ga je open?’ ‘Rond tien uur, maar dan heb ik eigenlijk al een afspraak staan. Kun je ook later komen? Je woonde hierboven zei je toch?’ ‘Als je zeker weet dat ze er morgen zijn, kom ik morgen weer langs.’ ‘Ja, ik denk dat ze er morgen zijn.’ Mijn laptop valt uit, de stroom is op. Ik heb de neiging hetzelfde te doen.

Italianen prijzen zichzelf vaak voor hun creativiteit, hun vindingrijkheid, hun mevrouwtje-we-vinden-wel-even-een-oplossing-voor-uw-probleem houding. Dat is heel fijn allemaal, maar het is vaak een hoop geklets zonder inhoud. Mij een zoethoudertje geven in de vorm van een nood SIM kaart is leuk gevonden, maar lost in feite niks op. Uiteindelijk blijkt deze ook maar €3 waard te zijn in plaats van €5, zoals beloofd. Ik deel deze constatering hardop, maar ik krijg geen reactie. Het enige wat de trotse baas roept als de €3 aangeslagen wordt is ‘ci penso io’ – daar zorg ik wel voor, vergezeld met een zelfingenomen smile die je doet geloven dat hij een wereldramp heeft voorkomen. Nee, vriend, je hebt het probleem alleen maar a domani – naar morgen – geschoven. Maar, genoeg voor nu, ik houd de boel op. Er zijn namelijk nog een aantal wachtenden na mij. Grazie, buona serata e a domani.

3 gedachtes over “A domani

  1. Het is vandaag domani. Ik ben vanochtend weer langs gegaan. ‘Zijn ze er al?’ ‘Nee, nog niet’ Ik storm de winkel uit met een allora niente – nou dan niet -. Het andere filiaal heeft ze gelukkig wel liggen. Ik word door een enthousiast kauwgomkauwende blonde troela geholpen die meer interesse in haar facebook profiel op haar telefoon toont dan in mij. Dat maakt allemaal niet uit, ik schrijf namelijk nu deze reactie wel dankzij mijn nieuwe stick, die het dus doet. Toen ik net de eigenaar van de winkel in mijn straat tegenkwam zei hij: ‘Ze zijn er nog steeds niet.’ Ik reageer met: ‘ik heb al een andere gekocht.’ Hij: ‘pazienza.’ Dit woord betekent letterlijk geduld, maar in deze context bedoelt hij niks aan te doen. Geduld had ik niet meer en dat hij er niks aan kon doen betwijfel ik. Anyway, ik ben weer een blije blogger!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.