Kunst op een bord

Ik ben mijn fiets aan het vastzetten aan een paal, een stel toeristen stopt en haalt hun telefoons tevoorschijn om een foto te maken. Van mij? Ik trek direct mijn buik in en probeer me te herinneren hoe mijn haar die dag zat. Dan richten ze omhoog en schieten ze een aantal kiekjes van een verkeersbord dat bovenaan de eerdergenoemde paal hangt. Wat moet je nou met een foto van een verkeersbord? Nou, in Florence heel veel. Waar je ook gaat of staat fleuren grappige, verrassende en originele afbeeldingen op allerlei verkeersborden het straatbeeld op. Het brein achter deze gratis kunst is Clet Abraham, een Franse kunstenaar die in Florence zijn nieuwe thuis heeft gevonden.

Foto: Clet Abraham

Foto: Clet Abraham

Zijn atelier bevindt zich in één van de mooiste wijken van Florence, San Niccoló. Het leuke is dat je er gewoon binnen kunt lopen, een praatje met de kunstenaar himself kunt maken en voor een hele toegankelijke prijs zijn werk kunt kopen. Natuurlijk liggen de “echte” gebruikte verkeersborden iets boven het modale budget, maar een sticker, een magneet of een plaat van één van zijn briljante schilderijen zijn exclusieve souvenirs uit Florence die je eigenlijk niet kunt laten liggen.

Sophie maakt een praatje met de kunstenaar

Sophie maakt een praatje met de kunstenaar in zijn atelier

Clet is een rebel; wat hij doet mag eigenlijk niet. Hij plakt stickers op verkeersborden en verandert daarmee hun aangezicht. De gemeente vindt dit helemaal niks en is de keiharde strijd aan gegaan met de “vandaal”. De laatste ging gewoon door. Juist vanwege de felle reactie waar hij voornamelijk zijn inspiratie vandaan haalt. Hij zet zichzelf neer als een “gewone man” die simpelweg de dialoog met de overheid zoekt. Zijn ideaal is een wereld waarin civiel gedrag niet slechts gehoorzaamheid betekent, maar waar ook ruimte is voor tweespraak. De tegengas die hij ervaart voelt als een vuist in het gezicht:

Foto: Clet Abraham

Foto: Clet Abraham

Nu zijn de grappige verkeersborden echter een ware trekpleister geworden voor Florence en gaan foto’s van zijn kunstwerken de hele wereld over. Gratis reclame voor Florence dus. De gemeente knijpt steeds vaker een oogje dicht naar die gekke Fransman. Zelfs de spot die met ze wordt gedreven wordt blijkbaar getolereerd:

Foto: Clet Abraham

Een politieman verliefd op een verbod – Foto: Clet Abraham

Houd je ogen open voor verrassende verkeersborden in Nederland. Clet is namelijk een aantal keren in Amsterdam losgegaan met zijn plakmania. Wie heeft ze al gespot?

3 keer raden waar dit is... Foto: Clet Abraham

3 keer raden waar dit is… Foto: Clet Abraham

Mijn zus Fleur heeft er al één gespot in Amsterdam Zuid!

Mijn zus Fleur heeft er al één gespot in Amsterdam Zuid!

Lees hier een interview dat ik met Clet had een jaar geleden.

Kom Clet spotten in Florence samen met Sophie in een tour van Sense Florence of breng de man zelf een bezoekje in San Niccoló, Via San Olmo 8.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.